logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megelőzhették volna a texasi mészárlást - kiszivárgott a rendőrségi jelentés

| Szerző: hirado.hu
Egy rendőrtiszt észlelte az udvalde-i iskola épületéhez sétáló fegyverest, ezért rádión engedélyt kért a hatástalanítására, ám mivel nem kapott választ, nem lőtt. A 18 éves Salvador Ramos május 24-én bejutott az iskola épületébe, és meggyilkolt 19 általános iskolás diákot és két tanárt. A hatóságok több mint egy óra elteltével iktatták ki az elkövetőt, ezért az intézkedéssel kapcsolatban vizsgálat indult.

Egy puskával felfegyverzett uvalde-i rendőrtiszt állítólag látta a fegyveres merénylőt a Robb Általános Iskola előtt a tragédia pillanatai előtt – tájékoztat a Fox News.

A Texasi Egyetem rendészeti kiképzőközpont szerdán közzétette hivatalos jelentését, amely szerint egy rendőrtiszt látta az iskola épülete előtt a fegyverest, ezért rádión keresztül engedélyt kért a felettesétől a hatástalanítására, de a felettes vagy nem hallotta a kérést, vagy nem reagált időben, ezért a merénylő bejutott az épületbe.

A tragédia előtt egy másik rendőr is észlelte a támadót, de eddig ismeretlen okok miatt ő sem lőtte le a gyanús alakot.

A kiképzőközpont jelentése szerint, amely az aktív lövöldözőkre való reagálást oktatja, egy tisztnek ebben a szituációban arra a következtetésre kellett volna jutnia, hogy az iskola épületéhez közeledő puskával felfegyverzett személy ellen indokolt a halálos erő alkalmazása.

A kihallgatás során az érintett tiszt azt mondta, hogy aggódott, hogy veszélybe sodorja a gyerekeket, ha elvéti a célpontot, ezért nem lőtt.

A kiképzőközpont úgy tudja, hogy a texasi járőrök fegyveres képesítése szerint a rendőröknek 100 méternél távolabbi célpontra nem kell lőniük. A tiszt körülbelül 135 méterre állt attól az ajtótól, ahol a fegyveres behatolt az iskolába.

Kapcsolódó tartalom

A fentiek mellett a jelentés szerint két másik kulcsfontosságú hiba együttese vezetett a tragédiához. Egy járőr túl nagy sebességgel haladt el az iskola parkolója mellett, ezért nem vette észre a gyanúsítottat, az egyik tanár pedig néhány perccel a lövöldözés előtt becsukta azt a külső ajtót, amin behatolt a merénylő, de nem zárta be.

„Mindig van rá esély, hogy a rendőröket lövés éri, megsebesítik vagy akár meg is ölik őket munka közben. Ez olyasvalami, amivel minden rendőrnek tisztában kell lennie, amikor rendvédelmi tisztviselővé válik” – olvasható a jelentésben. Az osztályterem előtti folyosó két végén egy-egy rendőrcsapat állomásozott, ami esélyt teremtett arra, hogy baráti tűz sebesítsen meg egy tisztet. Emellett miután a gyanúsított rálőtt az első rendőrre, a csapatok elveszítették a lendületüket, és végül több mint egy órába telt kiiktatni a merénylőt.

Ahogy arról a hirado.hu már korábban beszámolt, a 18 éves Salvador Ramos május 24-én megölt 19 diákot és két tanárt. A merénylőt a határőrség taktikai csapata iktatta ki, több mint 70 perccel a támadás kezdete után.

Címlapfotó: A biztonsági erők tagjai a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál (Fotó: MTI/AP/The San Antonio Express-News/William Luther)

Ajánljuk még