logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kétszázezer forintos vega menü sem segített a világ legjobb éttermén

| Szerző: hirado.hu
A kormányzati támogatás és a hétszázdolláros vegamenüje ellenére veszteséggel zárta a tavalyi évet a három Michelin-csillaggal büszkélkedő és a világ legjobb étterme díjat többször is elhódító koppenhágai Noma – számolt be a Bloomberg.

 

A molekuláris gasztronómia által befolyásolt új skandináv konyhaként írja le a Wikipédia az éttermet, amely 2004 októberében nyílt meg a koppenhágai kikötő egyik régi raktárépületében. Neve a „nordisk mad”, azaz „északi étel” kifejezés rövidítése.

A dán René Redzepi séf tulajdonában álló luxusétterem első teljes évében, 2005-ben kapta az első Michelin-csillagot és már többször megnyerte világ legjobb étterme díjat.

 

A Noma utoljára 2017-ben volt veszteséges, amikor a tulajdonos egy évre felújítás miatt bezárta az éttermet. Tavalyi koronavírus-járvány miatt 11 millió korona (582 millió forint) állami támogatásban részesült, ám ez is kevés volt a nyereséges működéshez.

Koppenhágát nem véletlenül tartják a világ kulináris fővárosának. Októberben a világ 50 legjobb éttermének rangsorába választották a Nomát, és másodiknak a város másik nevezetességét, a Geraniumot.

Az étterem meglehetősen szerény minőségű honlapján néhány menü árát is meg lehet tekinteni. (Egy dán korona 53 forintot ért.)

Ajánljuk még