logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jótékonyságból eladományozta egyik veséjét, majd megmászta a Kilimandzsárót

| Szerző: hirado.hu
Két évvel ezelőtt jótékonyságból eladományozta egyik veséjét egy amerikai férfi. Bár, ma már egy vesével él, de ez sem tántorította el attól, hogy megmássza a Kilimandzsáró csúcsát.  Teljesítményével a szervadományozás fontosságára hívta fel a figyelmet – írja a New York Post. 

 

A New York-i Westchester megyében élő 55 éves Steve Wilson valamivel több mint két évvel ezelőtt eladományozta egyik veséjét. A férfit egyik barátja Facebook-bejegyzése inspirálta, aki azt írta, hogy tizenéves lánya életmentő vesét kapott egy idegen donortól.

A hideg futkosott rajtam” – emlékezett vissza. „Azt gondoltam, ez a legmenőbb dolog, amit valaha láttam. Egy nő meg tudta menteni a gyerek életét úgy, hogy a saját egészsége nem károsodott.

Nem sokkal azután, hogy olvasott barátja lányáról, Wilson elment egy hosszú biciklitúrára, de ott sem tudta elfelejteni a történetet. Miután hazaért, alaposabban utánaolvasott a veseadományozásnak, és eldöntötte, hogy ő is szeretne valakinek segíteni. Végül elmondta feleségének, Megnek, hogy szervdonor szeretne lenni, és párja mindenben támogatta.

Lelkes sportolóként az amerikai férfi elhatározta, hogy bebizonyítja, az eljárás nem változtatja meg az életét. Wilson ezután lépéseket tett annak érdekében, hogy vesedonor lehessen, számos vizsgálaton és szigorú fizikai és pszichológiai teszteken esett át.

Miután megtörtént a beavatkozás, mindössze egy nap kórházi tartózkodás után hazament, mert aggódott a koronavírus miatt, ami akkor kezdett belobbanni az Egyesült Államokban. Az adományozás nem volt célzott, így csak annyit tud, hogy egy nő kapta a veséjét.

A beavatkozással járó fájdalom könnyen elviselhető volt” – mondta. Körülbelül két hét múlva már újra szobabiciklire ült, és könnyedén edzett.

Bár csak egy veséje van, Wilson úgy érzi, sokkal több dologgal gazdagodott az élete. Békét és nyugalmat, valamint számos csodálatos lehetőséget kapott.

Márciusban a férfi és 21 másik vesedonor felmászott a Kilimandzsáró-hegy csúcsára. Ezzel a teljesítményükkel a szervadományozásra kívánták felhívni a figyelmet. A csoport március 10-én érte el a csúcsot. Wilson már korábban is megmászta a Kilimandzsárót, de ez az út most különleges volt számára.

 

Ajánljuk még