logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ausztrál miniszterelnök: Moszkva „beköltözött Ukrajna szuverén területére”

| Szerző: hirado.hu
Scott Morrison ausztrál miniszterelnök az elsők között ítélte el Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentését, miszerint Oroszország „békefenntartó” csapatokat küld Kelet-Ukrajnába.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök az elsők között ítélte el Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentését, miszerint Oroszország „békefenntartó” csapatokat küld Kelet-Ukrajnába. Az ausztrál kormányfő szerint Moszkva „beköltözött Ukrajna szuverén területére” – írja a Sydney Morning Herald.

Scott Morrison miniszterelnök tasmániai sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy „erőszakos konfrontációval és szörnyű emberi  következményekkel járhat”, amennyiben Oroszország megszállja Ukrajnát.

Újságírói kérdésre elmondta, tudatában tartja elődje, Tony Abbott volt ausztrál kormányfő figyelmeztetését is, amely szerint Ukrajna megszállása után Oroszország Lengyelország és a balti államok ellen fordíthatja a haderejét. Jelenleg azonban az ukrajnai helyzetre összpontosítanak, illetve arra, hogy „Oroszország feltétel nélkül visszavonuljon a saját határai mögé, és abbahagyja a szomszédai fenyegetését” – fűzte hozzá Morrison.

A The Age ausztrál lap beszámolója szerint Marise Payne, a szövetségi kormány külügyminisztere kijelentette: Ausztrália „súlyos árat fog fizettetni Moszkvával ezért a lépésért”.

Canberra már utasította kijevi nagykövetsége munkatársait, hogy azonnal hagyják el Ukrajna területét, és menjenek Lengyelországba vagy Romániába. Miután a nagykövetség teljes személyzete elhagyja a fővárost, Ausztrália ideiglenesen bezárja az ország nyugati részén a múlt héten létrehozott irodáját.

„Ne késlekedjenek!”

– szólította fel az ország haladéktalan elhagyására a külügyminiszter az Ukrajnában maradt ausztrálokat.

 

 

Ajánljuk még