logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Előkerült egy eltűntnek hitt utas a kigyullladt komphajón

Sértetlenül előkerült egy eltűntnek hitt utas a Jón-tengeren balesetet szenvedő olasz komphajón, időközben azonban megtalálták az első holttestet is – közölte vasárnap a görög hajózási miniszter és a helyi tűzoltóság.

Pénteken hajnali 3 óra körül ütött ki tűz az olasz zászló alatt közlekedő Euroferry Olympia komphajón, amely a görögországi Igumenicából az olaszországi Brindisibe tartott. A kompon tartózkodó 292 emberből még aznap 280-at ki tudtak menteni, és Korfura szállították őket.

Az utas- és személyzeti listán szereplő emberek közül azonban 12-t nem találtak. A kompra a tűzoltók csak vasárnap reggel tudtak feljutni, de a tüzet egyelőre nem tudták eloltani. A kompot vontatóhajók rögzítették a tengeren, de a hatóságok attól tartanak, hogy ha viharosra fordul az időjárás, akkor az megnehezíti majd az oltást és a mentést.

A 12 eltűnt közül szombaton este előkerült egy Litvániában élő, 21 éves fehérorosz férfi.

Vasárnap pedig egy teherautó utasfülkéjében egy holttestet fedeztek fel a mentőegységek, amivel tovább apad a valószínűsége annak, hogy további túlélőket találhatnak. Tíz embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A hatóságok azt remélik, hogy a hajó orrából előkerült fiatal túlélő tud valamit a többiek sorsáról.

A tűz oka egyelőre nem ismert.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy számos teherautósofőr tartózkodott a komp rakodófedélzetén. Többen a járműveikben aludtak.

Egy görög szigeten élő olasz állampolgár, aki saját közlése szerint több száz alkalommal utazott az Euroferry Olympia fedélzetén, a RAI olasz közszolgálati rádiónak nyilatkozva szombaton korábbi tapasztalatairól számolt be mondván, hogy a komphajón lévő „garázsokban az emberek tüzet raktak, a teherautók rádióit hallgatva buliztak és italoztak”.

Paul Kyprianou, a szerencsétlenséget szenvedett komphajó üzemeltetője, a Grimaldi Lines szóvivője ezzel összefüggésben elmondta, hogy tilos az átkelés során a garázsokban tartózkodni.

„Tartjuk magunkat a nemzetközi előírásokhoz, a legénység ellenőrzi, hogy senki ne legyen a garázsokban. Persze lehet, hogy vannak teherautósofőrök, akik nem tartják be az előírásokat” – tette hozzá.

A szóvivő egyben elutasította azokat a vádakat, miszerint a komphajó túlterhelt lett volna. Mint mondta, az elektronikus foglalási rendszer szerint az Euroferry Olympia mindössze 42 százalékos kapacitással indult útnak. Nem sokkal korábban a görög tehergépjármű-vezetők szakszervezete (SEOFAE) azt állította, hogy a komp túl volt terhelve.

A komphajó olasz kapitányának elmondása szerint hajnali 3 óra után észlelték, hogy egyszerre több füstjelző működésbe lépett. A tűz akkor már nagy erővel lángolt, a füst pedig sok helyiségbe eljutott. A lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy ha vártak volna még öt percet, akkor a mentőcsónakok is a tűz martalékaivá váltak volna – mondta el a kapitány.

 

Ajánljuk még