logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szomorú szilveszter elé néz Európa, sorra mondják le a bulikat

Az omikron variáns miatt a világ számos nagyvárosában döntöttek úgy, hogy lemondják a szilveszteri utcabálokat. Betiltották a szilveszterezést például Montenegróban, nem lesz tűzijáték az Akropolisz felett, és elmarad az ünneplés a német nagyvárosokban is. Az Egyesült Államokban pedig védettségi igazoláshoz kötik a bulizást – jelentette az M1 Híradója.

Csak néhányan sétálnak Szabadka főterén. Az elmúlt években mindig volt itt nyilvános újévi ünneplés, tűzijátékkal, de a városvezetés nemrég úgy döntött: a járvány miatt elmarad a hagyományos utcabál, az ünnepségre elkülönített 4,3 millió dinárt – több mint 213 millió forintot – pedig jótékony célra fordítják.

„Szerbia többi városában valószínűleg megtartják a szabadtéri bulikat, illetve a kávézókban is lehet szilveszterezni, de csakis azoknak, akik felvették a koronavírus elleni védőoltást” – számolt be a közmédia szabadkai tudósítója.

Szigorúan korlátozzák a szilveszteri mulatságokat Montenegróban is: a vendéglátóhelyek és szálláshelyek szilveszter éjszakáján hajnali egyig tarthatnak nyitva, de csak védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni. Az ezt követő napokban, egészen január 12-ig azonban este tízkor be kell zárniuk a vendéglátóhelyeknek, és zenekarok sem léphetnek fel.

Nem lesz tűzijáték az Akropolisz felett sem, miután minden nyilvános karácsonyi és újévi ünnepséget töröltek Athénban. Nem lesznek nagy bulik Berlinben, Münchenben vagy Frankfurtban sem.

Betiltották a szilveszterezést Olaszországban is. Megtorpant ugyanis az oltási program, miután akadozni kezdett a vakcinabeszerzés. A kormány ezután döntött úgy, hogy nem engedélyezi az utcai ünneplést.

„Szilveszterkor semmiféle ünnepi utcai ünneplés nem lehet, betiltottak minden koncertet Olaszországban. Zárva tartanak uszodák, diszkók, az olaszoknak ez lesz a második zárlat. A turisták sem mehetnek el a szórakozóhelyekre” – sorolta Sárközy Júlia, a közmédia római tudósítója.

Londonban is törölték a szilveszteri utcabált a Trafalgar téren

Szigorú óvintézkedések érvényesek karácsony óta az Egyesült Királyságban is. Wales, Skócia és Észak-Írország területén korlátozzák a bárok és a szórakozóhelyek forgalmát. Van, ahol minden éjszakai klubot bezártak, vagyis sehová sem lehet majd menni szilveszter éjszakáján.

Boris Johnson kormányfő azt mondta:

bár az óvintézkedésekre szükség van, a legfontosabb, hogy mindenki felvegye a védőoltást.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen fontos, hogy felvegyünk az emlékeztető oltást. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de az intenzív osztályokon fekvő betegek 90 százaléka az oltatlanok és a csak két oltással rendelkezők közül kerülnek ki. Ha valaki egyáltalán nincs beoltva, nyolcszor nagyobb valószínűséggel kerül kórházba. Tehát menjenek el és vegyék fel az oltást, és élvezzék a szilvesztert!” – szögezte le a kormányfő.

Minden eddiginél több, 179 ezer fertőzöttet regisztráltak egyetlen nap alatt Franciaországban: ez 22-szer több, mint amennyit egyetlen hónappal korábban azonosítottak. A francia kormány ezért úgy döntött, január 3-tól kötelezővé teszi az otthoni munkavégzést heti három alkalommal.

Lerövidítik továbbá a második és a harmadik oltás közötti időtartamot négy hónapról háromra, és kötelezővé teszik a maszkviselést a városközpontokban is.

A következő kiegészítő intézkedéseket fogadtuk el, amelyek a jövő héttől érvényesek legalább három héten át. Az omikron variáns lassítása érdekében a nagy beltéri összejöveteleket legfeljebb kétezer főre korlátozzuk, a szabadtérieket pedig legfeljebb ötezer főre” – hangsúlyozta Jean Castex francia miniszterelnök, aki kiemelte, nem vezetnek be teljes lezárást, és kijárási tilalom sem lesz szilveszterkor.

Az utolsó simításokat végzik New York ikonikus szilveszteri kristálygömbjén.

A több mint 2600 háromszögből álló díszgömböt az újévi visszaszámláláshoz használják a Times Square-en. A járvány miatt viszont idén is szigorúan szabályozzák, hogy kik vehetnek részt az utcai ünnepségen.

A kordonokkal elzárt térre csak védettségi igazolással lehet majd belépni. A közmédia tudósítója szerint sokan inkább tesztet készítenek, hogy szilveszterezhessenek. „Ismét sorok kígyóznak a tesztállomások előtt. Sokuk találkozott olyannal, akiről később kiderült, hogy fertőzött, míg mások a szilveszteri rendezvények vagy családi összejövetelek miatt sietnek teszteltetni magukat” –  ismertette a tudósító.

Több amerikai nagyvárosban azonban továbbra is tervben vannak a nyilvános események, de csak fokozott elővigyázatosság mellett. Las Vegasban kaszinóhotelek tetejéről lövik majd fel a tűzijátékokat, és Dubajban a Burdzs Kalifánál, valamint Tajpejben is lesz tűzijáték.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még