logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Thomas, a transzúszónő legendája – Így tussolja el az amerikai elitsajtó a kínos LMBTQ-ügyeket

| Szerző: hirado.hu
A nyilvánvaló érdeklődés ellenére is elkendőzik a genderideológia térhódításával kapcsolatos botrányokat a legnagyobb amerikai napilapok – hívja fel figyelmet a Breitbart News. A jobboldali portál figyelt fel arra, hogy a Los Angeles Times, a The Washington Post és a The New York Times is betű nélkül elengedte a Lia Thomas nevű transznemű úszó versenyeztetése miatt kialakult, országossá hízott botrányt.

Mint arról korábban a hirado.hu is beszámolt, a 22 éves Lia Thomas három éven keresztül, 2019. november 16-ig a Pennsylvaniai Egyetem férficsapatának versenyzője volt Will Thomas néven, majd coming outja után átkerült a női úszókhoz és sorra döntötte meg a rekordokat. A transzúszónő botránya azután emelkedett ki a genderideológia széles körű terjedését illusztráló napi híradásokból és váltott ki országos felháborodást, hogy a Twitteren megjelent egy videófelvétel, amelyen a férfiizomzatú Thomas alaposan leiskolázza a női mezőnyt: 1500 méter gyorson abszolút rekordot döntött elképesztő különbséggel, 38 másodperc előnnyel nyert a második helyen végző biológiai nő előtt.

Az esélyegyenlőség fogalmának átértelmezése miatt Thomas több csapattársa is felszólalt, ám csak névtelenül nyilatkoztak, mert – mint mondták – attól tartanak, hogy a transznemű aktivisták tönkreteszik az életüket a közösségi médiában ellenük intézett támadásokkal. A botrány legutóbbi etapjában pedig lemondott az amerikai úszók szövetségének (USA Swimming) egyik versenybírója, hogy így tiltakozzon Thomas versenyeztetése ellen. A Breitbart szerint a férfi versenyzőként korábban egyáltalán nem kiemelkedő, a női csapattársai által azonban „erőműnek” hívott transzúszónő mindeközben azzal hencegett a lapoknak, hogy milyen könnyű számára győzelmeket aratni a női mezőnyben.

Lia Thomas (Fotó: Twitter)

A Breitbart arra hívta fel a figyelmet, hogy az egész országban hatalmas felháborodást és vitákat kiváltó úszóbotrányról a három legolvasottabb országos napilap egyike sem számolt be.

A The New York Times annak ellenére nem közölt a témában semmit, hogy legalább 16 cikket tett közzé Harvey Weinstein hollywoodi producer 2020-as Metoo-botrányáról. Egyetlen hírben sem említette a „rekordlopó” transzsportolót a The Washington Post, ahogy a Los Angeles Times is figyelmen kívül hagyja a botrányt. A lap ezzel szemben egy magát transzneműnek valló férfi védelmére kelt, aki anyaszült meztelenre vetkőzve tette ki bájait egy női gyógyfürdőben

– írja a Breitbart.

A jobboldali lap megszólította a woke, illetve genderideológia egyik kritikusát is, aki szerint „a genderaktivisták csőcseléke óriási nyomást gyakorol a sajtóra, hogy ejtsék a botrányos témákat, mert bárhogy is tálalják, teljesen nyilvánvaló mindenki számára, hogy ha egy férfit a női versenyzők közé helyeznek, az nem más, mint csalás”. Natasha Chart rámutatott: nem ez az egyetlen oka annak, hogy a nyilvánvaló olvasói érdeklődés ellenére a médiaelit eltussolja a woke botrányokat.

A genderaktivisták bevett gyakorlata, hogy a közösségi médiában – amely manapság kulcsfontosságú szerepet játszik a cikkek olvasottságában – pszichológiai terrorral élve helyezi nyomás alá az újságírókat.

A sajtónak a tájékoztatás hiányosságait illető kudarcában azonban nem az újságírók, sokkal inkább a cikkek megjelenéséről és a témák tálalásáról döntő szerkesztői és a kiadói oldal a felelős – mondta Chart a Breitbartnak.

Más sportágakban is heves vitákat vált ki a woke ideológia beágyazódása a sportversenyek világában. Emlékezetes Laurel Hubbard esete is, az első biológiai férfié, aki nőként indulhatott az olimpián, ahol azonban érvényes kísérlet nélkül zárta a versenyt. A 43 éves új-zélandi a 87 kilogrammos kategóriában indult a tokiói olimpián. 2013-ig a férfiak mezőnyében versenyzett, majd nemváltó műtéten esett át, két évre rá pedig megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóváhagyását, miután a szervezet meghatározta a transznemű sportolók számára a tesztoszteronhoz köthető határértéket.

Hubbardot hazájában az év sportolónőjének választotta az egyik új-zélandi egyetem. Ő az első transzsportoló, azaz az első biológiai férfi, aki megkapta a legjobb sportolónőnek járó díjat.

A címlapfotó illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/AAP/Bianca De Marchi)

Ajánljuk még