logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kaczyński: Németország negyedik birodalommá alakítaná az EU-t

Németország azon mesterkedik, hogy egyfajta föderalista negyedik birodalommá alakítsa az Európai Uniót – figyelmeztetett a lengyel GPC napilapnak adott interjúban Jarosław Kaczyński. A Jog és Igazságosság Párt (PiS) vezetője sietett hozzátenni, hogy ezzel nem Adolf Hitler náci rezsijéhez akarja hasonlítani Berlin mostani politikáját, sokkal inkább az első birodalommal (tehát a Német-római Birodalommal) lát párhuzamot.

 

A lengyel miniszterelnök-helyettes a Magyar Nemzet szerint úgy vélte, hogy

ha a lengyelek egyetértenének ezzel a modern kori alávetettséggel, lealacsonyodnának.

Egyúttal arról is panaszkodott, hogy az Európai Unió Bíróságát eszközként használják.

Orbán Viktor magyar kormányfő nemrég hasonló szellemben szintén ara figyelmeztetett, hogy

„Brüsszelben ma azok vannak hatalmon, akik egy német irányítású európai államot akarnak létrehozni, szemben velünk, akik ragaszkodunk a nemzetekből álló Európa létéhez.”

Az Európai Unió és Lengyelország között az utóbbi időben ismét élesedett a vita, az Európai Bizottság éppen néhány napja indított kötelezettségszegési eljárást Lengyelország ellen, mivel szerinte komoly aggályok merültek fel a lengyel alkotmánybíróság döntései miatt. A lengyel alkotmánybíróság június 16-án kimondott döntésében alkotmányellenesnek minősítette az Európai Unió Bírósága által ideiglenesen elrendelt intézkedéseket a lengyel bírák fegyelmi felelősségére vonatkozó szabályozás miatt.

Az Európai Bizottság szerint a lengyel alkotmánybíróság e határozatai sértik az autonómia, az elsőbbség, a hatékonyság és az uniós jog egységes alkalmazásának általános elvét, valamint az uniós bíróság ítéleteinek kötelező erejét. A testület továbbá úgy véli, hogy az alkotmánybíróság döntései sértik az uniós jogot a hatékony bírói jogvédelemhez.

Meg kell különböztetni azt, amiről az EU dönthet, attól, ami a lengyel államra tartozik!

– reagált a hírre Mateusz Morawiecki. A lengyel kormányfő nehezményezte, hogy tovább mélyül Brüsszel bürokratikus centralizmusa, és figyelmeztetett, hogy ennek a folyamatnak valamilyen módon gátat kell vetni.
Olaf Scholz német kancellár varsói látogatásakor Mateusz Morawiecki úgy fogalmazott:

„A jelenlegi német kormány a föderalizmus utópisztikus, ezért veszélyes ötletét támogatja.”

Ajánljuk még