logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Putyin: A Nyugatnak haladéktalanul biztonsági garanciákat kell adnia Oroszországnak

A Nyugatnak biztonsági garanciákat kell adnia Oroszországnak, most azonnal, ahelyett, hogy tőlünk követelne ilyeneket - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön tartott hagyományos év végi sajtótájékoztatóján.

Cselekedeteink nem a tárgyalások menetén múlnak, hanem az orosz nemzetbiztonságnak adott feltétlen garanciákon. Egyértelművé tettük, hogy a NATO keleti bővítése elfogadhatatlan” – hangoztatta.

Mi vagyunk azok, akik rakétákat telepítünk az amerikai határok mellé? Nem! Az Egyesült Államok jött a rakétáival a házunk küszöbére. Hogyan reagálnának az amerikaiak, ha mi telepítettünk volna rakétákat a Kanadával vagy Mexikóval közös határukra?” – kérdezte az elnök.

Nehezményezte, hogy a nyugati országok “becsapták” Moszkvát, amikor azt ígérték neki, hogy az észak-atlanti szövetség egyetlen hüvelyknyit sem terjeszkedik Kelet felé. Rámutatott, hogy már öt hulláma volt a bővítésnek és rakétarendszerek jelentek meg román és lengyel földön.

Oroszország túl nagynak tűnik a Nyugat számára, csak ez lehet a magyarázata a rá nehezedő állandó nyomásnak” – vélekedett Putyin.

Az orosz elnök elmondta, hogy

eddig egészében pozitív, tárgyalási készségre utaló amerikai reagálások érkeztek a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokra.

(Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán közölte, hogy januárban Genfben megkezdődhetnek az orosz-amerikai szakértői tárgyalások.)

Putyin a sajtótájékoztatón azt mondta: Oroszországban az a benyomás alakult ki, hogy Ukrajnában egy harmadik hadművelet van előkészületben a Donyec-medence ellen. Mint mondta, Oroszországot eközben arra figyelmeztetik, hogy ne avatkozzon be, de Moszkvának reagálnia kell, mert nemzetbiztonsága okán folyamatosan nyomon kell követnie az ukrajnai helyzetet.

Rosztovi terület, 2021. december 14.Orosz katonák az orosz-ukrán határon fekvő Rosztovi területen tartott hadgyakorlaton 2021. december 14-én.MTI/AP

Ismételten azzal vádolta meg a kijevi vezetést, hogy nem teljesíti a délkelet-ukrajnai rendezésről szóló minszki megállapodásokat, amelyek végrehajtása a rendezés egyetlen lehetséges útja.

Elmondása szerint Oroszország és a Krím újraegyesítése nem szerepelt a napirenden az Ukrajnában Viktor Janukovics elnök ellen 2014-ben elkövetett államcsíny előtt. Janukovics pedig az ellenzék minden követelését elfogadta, három uniós ország kezessége mellett – emlékeztetett.

Mint fogalmazott, az ukrán állam létrehozásakor a bolsevikok történelmi orosz területeket nyomtak bele Ukrajnába, átadva neki a Donyec-medencét is.

Kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy Olaszország szerepet játszhat az orosz-uniós viszony normalizálásában és Moszkvának a NATO-val folytatandó tárgyalásain is.

Hangsúlyozta, hogy

nem a Gazprom felelős az európai gázárak meredek emelkedéséért és hogy az orosz gázipari vállalat 12-20 százalékkal túlteljesítette a hatályos szerződésekben vállalt szállítási kötelezettségeit.

Ezeknek pedig prioritásuk van a spotpiacok ellátásával szemben. Rámutatott, hogy azok az országok, amelyek hosszú távra szerződtek, mint például Németország, most sokkal alacsonyabb árakat élveznek, és így másoknak – Putyin szerint Ukrajnának – nyereségesen tudnak gázt eladni.

Kínáról szólva egyebek között elmondta, hogy hazája együttműködik a kelet-ázsiai nagyhatalommal a biztonság területén, egyebek között a csúcstechnológiájú fegyverek közös fejlesztésében, az űrkutatásban, valamint a repülőgép- és helikoptergyártásban is. Az orosz és a kínai fegyveres erők közös gyakorlatokat tartanak, közösen vesznek részt nemzetközi katonai játékokban, valamint tengeri és légi járőrözésben – tette hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai partnerével, Hszi Csin-pinggel (a képernyőn) videokonferencia útján tartott megbeszélésen a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2021. december 15-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel

Kapcsolódó tartalom

Putyin szerint a két ország abszolút átfogó, stratégiai jellegű partnerséget alakított ki, amely komoly stabilizáló tényező a nemzetközi színtéren.

Az orosz elnök kifejtette: elfogadhatatlan és hibás döntés a pekingi olimpiának az Egyesült Államok által kezdeményezett diplomáciai bojkottja, amelynek célja, szerinte, Kína fejlődésének feltartóztatása. Úgy vélekedett, hogy a kínai gazdaság mindenképpen az első lesz a világon.

Az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus

mérgezési ügyét feszegető kérdésre azt válaszolta, hogy Oroszország a jogsegélykérelmére külföldről nem kapott semmilyen bizonyítékot, amely megerősítette volna a merénylet vádját.

Putyin azt állította, hogy Navalnij köztörvényes bűncselekményeket követett el, politikai tevékenység mögé bújva.

A jogi és magánszemélyek idegen ügynöknek minősítéséről szólva emlékeztetett arra, hogy erről rendelkező törvényt elsőként az Egyesült Államokban, a harmincas években fogadtak el. Mint mondta, ezek aránya Oroszországban éppen ugyanakkora, mint a tengerentúlon. A különbség szerinte annyi, hogy Oroszországban nem tiltják az idegen ügynökök tevékenységét, az amerikai jogrend szerint pedig ezért a tevékenységért szabadságvesztés is kiszabható.

Egyebek között arról is szólt, hogy

Oroszországnak meg kell védelmeznie hagyományos értékeit a kívülről jövő gender-obskurantizmussal szemben.

Arra figyelmeztetett, hogy a női sport meg fog szűnni, ha engedélyezik a magukat nőnek azonosító férfiak részvételét a versenyben.

Én annak a hagyományos megközelítésnek a híve vagyok, amely szerint a nő az nő, a férfi pedig férfi. Az anya az anya, az apa pedig apa. És remélem, hogy társadalmunkban megvan a belső morális védelem, amelyet az Oroszországi Föderáció felekezetei diktálnak” – fogalmazott.

Hangot adott meggyőződésének, hogy Mohamed próféta gyalázása, valamint a náci bűnösök fotóinak a második világháborús hősök portréi közé vegyítése nem tekinthető a művészi szabadság gyakorlásának.

Putyin immár 17. alkalommal tartott évzáró sajtótájékoztatót. Ezúttal csaknem négy órán át válaszolt a kérdésekre. A járványhelyzet miatt a moszkvai Manézsba akkreditált újságírók számát félezerre korlátozták.

Ajánljuk még