logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az időjárási körülmények miatt ismét elhalasztották a James Webb űrteleszkóp felbocsátását

Ismét elhalasztották a valaha tervezett legnagyobb teljesítményű űrteleszkóp, a James Webb felbocsátását szerdán, ezúttal a francia guyanai Kourouban uralkodó időjárási körülmények miatt, ahonnan az Ariane-5 rakéta fedélzetén kellett volna indulnia.

Az amerikai űrhivatal, a NASA közleménye szerint a start a rossz időjárási körülmények miatt maradt el. Az új időpont december 25-e, amikor greenwichi középidő (GMT) szerint 12 óra 20 perc és 12 óra 52 perc között „nyílik ablak” a felbocsátásra.

Amennyiben megvalósul a szombati indítás, úgy az igazi karácsonyi ajándék lesz a világ csillagászainak, akik három évtizede várnak erre az új obszervatóriumra.

Ez már a harmadik alkalom, hogy kisebb problémák miatt elhalasztják a startot. Az első a távcső november végi előkészítése során történt incidenshez, a második pedig a földi rendszerrel kapcsolatos kommunikációs problémához volt köthető.

A teleszkóp egy rendkívül összetett műszaki berendezés, amelyet az Egyesült Államokban építettek a NASA irányításával, és amely az európai és kanadai űrügynökségek műszereit is tartalmazza.

Az 1990-ben indított Hubble űrteleszkóp utódjaként beharangozott eszköz a világegyetem legkorábbi korszakát fogja feltárni.

Miután eléri a világűrt, a NASA legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópja infravörös fény segítségével kutatja a következő évtizedekben a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat.

A NASA második igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerre, a Föld-Nap rendszer L2 Lagrange-pontjából fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait, és öt-tíz éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.

Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé, így nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzol el.

Ajánljuk még