logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó: A déli magyar határ megvédése Törökországban kezdődik

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Uniónak mielőbb ki kellene fizetnie minden beígért támogatást Törökországnak az ott tartózkodó bevándorlók ellátásához, mivel Ankarának kiemelt szerepe van a kontinens védelmében – szögezte le a magyar külgazdasági és külügyminiszter a Törökország–V4-ek (visegrádi négyek) keddi külügyminiszteri találkozóján.

Európa példátlan módon egyszerre három irányból is migrációs nyomás alatt áll, ami az előrejelzések szerint a jövőben csak tovább fog erősödni – számolt be Szijjártó Péter a Törökország–V4-ek keddi külügyminiszteri találkozóját követő közös sajtótájékoztatón. Mint rámutatott, ennek oka részben az afganisztáni helyzet, ugyanis a nemzetközi beavatkozás kudarca nyomán 23 millió embernek került veszélybe az élelmiszer-ellátása a dél-ázsiai országban, a belső menekültek száma elérte a négymilliót.

Kiemelte, hogy az újabb hullámok megelőzése érdekében két dolog szükséges: a bevándorlást ösztönző nyilatkozatok vagy tervek megakadályozása, illetve szoros partnerség a migrációs útvonalakon fekvő országokkal. Utóbbi tekintetben pedig Törökország kulcsfontosságú, kiemelt szerepe van Európa védelmében – fűzte hozzá.

„Magyarország déli határának megvédése Törökországban és Törökországgal kezdődik”

– fogalmazott.

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Jan Lipavský cseh külügyminiszter és Ingrid Brocková szlovák külügyi államtitkár  a V4+Törökország külügyminiszteri találkozó után tartott sajtótájékztatón a Puskás Arénában 2021. ddecember 21-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A tárcavezető ezért szorgalmazta, hogy az EU végre kifizesse annak a hatmilliárd eurónak az egészét, amelyet korábban megígért Ankarának, különös tekintettel arra, hogy a török kormány eddig mintegy 40 milliárd dollárt költött az országban tartózkodó migránsok ellátására. A közösségnek szerinte emellett támogatnia kellene a török határvédelmi intézkedéseket, így elejét véve a migrációs nyomás további fokozódásának.

Hangsúlyozta továbbá, hogy

a kormány élesen ellenzi, hogy az Európai Unió megkösse az úgynevezett posztcotonou-i megállapodást 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal, ugyanis az egyezmény az ENSZ globális migrációs paktumának kistestvére.

Az EU-nak nem arról kellene megállapodnia Afrikával, hogy a helyiek hogyan jöjjenek a kontinensre, hanem arról, hogy miként maradhatnak a lakóhelyükön – mondta.

Ajánljuk még