logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kim Dzsongun szíve karácsonykor sem lágyul el

Az észak-koreai hatóságok nem továbbítják az 1950-53-as koreai háború óta szétszakított családok Dél-Koreában élő tagjainak az észak-koreai rokonaik számára küldött videóüzeneteit: a 2005 óta elkészített több mint 24 ezer üzenetből Észak-Korea mindössze 20-at küldött tovább – közölte kedden a két Korea egyesítésével foglalkozó dél-koreai minisztérium.

Ez a húsz videóüzenet is annak az eredménye volt 2008-ban, hogy előtte a két ország vöröskeresztje tárgyalt egymással – tette hozzá a minisztérium.

Szöul különféle módokat talált már ki a szétszakított családok kapcsolattartására: voltak személyes találkozók egy észak-koreai tengerparti üdülőhelyen, és próbálkoznak élő videókapcsolatok megteremtésével is, de a rossz államközi kapcsolatok miatt eddig kevés sikerrel.

A dél-koreai kormány elindított egy olyan programot is 2014-ben, amelyben gyűjtik a koreaiak DNS-mintáit, hogy azonosítani tudják a szétszakított családok tagjait a határ két oldalán. Eddig több mint 25 ezer ember lépett be ebbe a programba.

A szétszakított családok ügye az egyik legégetőbb humanitárius probléma a két ország között, hiszen a még élők már legalább a nyolcvanas éveikben járnak.

Ajánljuk még