logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Diplomáciai nagyüzem: a német kancellárral és a francia elnökkel egyeztetett Putyin

Az orosz biztonsági garanciaigényekről tárgyalt Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel telefonon Vlagyimir Putyin orosz államfő – derült ki a Kreml sajtószolgálatának keddi közleményéből.

Az orosz vezető külön-külön tájékoztatta tárgyalópartnereit a hosszú távú, jogilag rögzített biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokról, amelyek kizárnák a NATO további keleti bővítését és a csapásmérő fegyverrendszerek telepítését az Oroszországgal szomszédos államokba.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban Putyin azt hangsúlyozta, hogy Kijev továbbra sem tartja be a válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat. Mint mondta, az ukrán kormány ezekben rögzített kötelezettségeinek a teljesítésétől függ a normandiai négyek – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – újabb csúcstalálkozójának megrendezése.

A Macronnal folytatott megbeszélésen megvitatták a karabahi rendezés ügyét és – francia kezdeményezésre – a Maliban kialakult helyzetet, ahol augusztus óta két katonai puccsot hajtottak végre.

Putyin kifejezte egyúttal reményét, hogy az orosz állami RT tévécsatorna minden diszkriminációtól mentesen működhet majd Franciaországban, mint a francia tömegtájékoztatási eszközök Oroszországban. A párizsi külügyi tárca korábban megtagadta az általa propagandaeszköznek tekintett RT France akkreditációját. A két vezető legutóbb egy héttel ezelőtt lépett kapcsolatba egymással.

Putyin, aki először tárgyalt az új német kancellárral, köszöntötte Scholzot hivatalba lépésének alkalmából, Macront pedig a születésnapja alkalmából üdvözölte.

Ajánljuk még