logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Liz Truss brit külügyminiszter veszi át a Brexit-ügyeket

Liz Truss külügyminiszter veszi át a feladatot, hogy tárgyaljon Nagy-Britannia és az EU jövőbeli kapcsolatairól – közölte a Downing Street vasárnap, miután lemondott Lord David Frost, a londoni kormány Brexit-ügyi államtitkára.

A politikus szombat este azonnali hatállyal távozott tisztségéből azt követően, hogy korábban megállapodott a miniszterelnökkel, januárban megválik posztjától. Lord Frost a sajtóértesülés megjelenése után, vasárnap hajnalban bejelentette, hogy azonnali hatállyal távozik a kormányból.

A lemondást bejelentő, Boris Johnson miniszterelnökhöz intézett levélből kiderült, hogy Lord Frost – aki még az elmúlt héten is tárgyalt a Brexit-megállapodás hónapok óta éles viták kereszttüzében álló észak-írországi protokolljáról európai uniós partnereivel – valóban megállapodott nemrégiben a kormányfővel arról, hogy januárban távozik. Frost azonban – alig burkolt bírálattal illetve a miniszterelnököt a megegyezés kiszivárogtatása miatt – szombati keltezésű levelében azt írta: csalódottan nyugtázta, hogy távozásának terve szombat este nyilvánosságra került, és ezért azonnali hatállyal lemond tisztségéről.

Távozását a kormány jelenlegi irányvonala miatt határozta el, valamint a kényszerítő Covid-intézkedésekkel kapcsolatos félelmek miatt. Továbbá arra hivatkozva, hogy az Egyesült Királyság enyhén szabályozott, alacsony adókkal terhelt gazdasággá kíván válni.

A Downing Street vasárnap közölte, hogy Truss asszony veszi át az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kapcsolatokért felelős miniszteri feladatokat, és ő fogja vezetni az Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvvel kapcsolatos kérdések megoldására irányuló tárgyalásokat.

Ezzel egy időben távozik a közlekedési minisztérium éléről Chris Heaton-Harris, aki a jövőben az Európa-ügyi tárcát vezeti, szükség esetén pedig helyettesíteni fogja Liz Trusst.

Ajánljuk még