logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Brüsszeli meghívólevél a migránsoknak

| Szerző: hirado.hu
Újabb migrációt támogató nyilatkozatot tett közzé az Európai Bizottság. Olyanokat írnak benne például, hogy „a bevándorlás terjeszti a tudást, hozzájárul a növekedéshez, az innovációhoz és a társadalmi dinamizmushoz. Az EU-nak bevándorlásra van szüksége, így lehet kezelni a növekvő képzettségi hiányt” – ilyen és ehhez hasonló körmondatokban fejtik ki, hogy a migráció pozitív dolog, ezért legálissá kell tenni. A magyar kormány szerint minden ilyen dokumentum vagy nyilatkozat újabb meghívólevél a migránsoknak – közölte az M1 Híradója.

Ügyvédje kíséretében lépett ki Matteo Salvini, a Liga vezetője a palermói bíróságról, ahol pénteken a tanúk meghallgatásával folytatódott pere. Az ügyészség egyebek mellett túszejtéssel vádolja a volt belügyminisztert, amiért ő 2019-ben megtiltotta egy migránsokkal teli hajó kikötését Olaszországban. A politikus a bíróságról távozva azt mondta: büszke arra amit tett, és vállalja a felelősséget.

„Olaszországba akartak jönni annak ellenére, hogy tilos volt számukra a kikötés, és végül azt a minisztert állítják bíróság elé, aki megvédte a hazáját: tényleg vicc kategória” – fogalmazott Matteo Salvini, aki hozzátette: belügyminisztersége idején fele annyian haltak meg a tengeri átkelésben mint idén, ezért inkább köszönetet érdemelne.

Salvini pere még szeptemberben kezdődött. A volt belügyminiszter döntése miatt ugyanis az Open Arms spanyol civilszervezet hajója huszonegy napig várakozott Lampedusa közelében, 147 migránssal a fedélzetén. Igaz, a felnőtt kísérő nélküli kiskorúak és a betegek partra szállhattak. Így többségében fiatal férfiak maradtak a hajón.

Spanyolország több kikötőt is felajánlott az Open Armsnak, de az NGO ezt elutasította. A bevándorlók végül partra szállhattak Olaszországban. Azóta már eltelt két év. A migránsok mintegy felének mostanra nyoma veszett, ketten pedig már börtönbe kerültek.

Míg a volt belügyminiszer a bíróság előtt felel a történtekért, az ügyre az Open Arms civil szervezet is reagált. A közösségi oldalukon kiálltak a migráció mellett és azt írták: „Az életmentés sosem számít bűncselekménynek.”

Nem sokkal később pedig – a migránsok nemzetközi napja alkalmából fogalmaztak úgy, hogy követelik az olyan bevándorláspolitikát, amely mindenki számára garantálja az azonos jogokat.

Hasonlóan látja ezt az Európai Bizottság is, legalábbis ez derül ki abból a közleményből, amit szintén a migránsok nemzetközi napjára adtak ki. Ugyanúgy kiemelték, hogy az Európai Unió felelőssége, hogy gondoskodjon a migránsok méltóságának és emberi jogainak védelméről.

De közleményükben azt is írták, hogy a migráció az európai identitás meghatározó része. Az EU-nak szüksége van migrációra és a migránsok jelentősen hozzájárulnak az EU költségvetéséhez.

Az illegális migráció előnyeit kiemelő politikai nyilatkozatok meghívólevélként értelmezhetők, ezeknek a következményei pedig beláthatatlanok az európai biztonságra.- ezt mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en.

Kapcsolódó tartalom

Bakondi György hozzátette: Brüsszelben egyre inkább a migráció kezeléséről és nem pedig a megállításáról van szó. Közben az országok napi küzdelmet folytatnak a migránsok megállításáért a külső határon.

Szükséges lenne, hogy elszámoljunk és legalább az lenne a helyes, hogyha ezeket az erőfeszítéseket, ezeknek a finanszírozását legalább fele részben az Európai Unió fedezné, és nem hagynák magukra a nemzetállamokat ebben az Európa érdekeit is szolgáló határvédekezésben – fogalmazott.

Bakondi György elmondta: idén már több mint 117 ezer illegális határsértőt és 2200-nál is több embercsempészt fogtak el Magyarországon.

De a fehérorosz-lengyel, illetve a fehérorosz-litván határon, vagy az olasz, spanyol partoknál is nagy a nyomás.

Hozzátette: ahelyett, hogy a nemzetállamokat magukra hagyják, az EU-nak inkább meg kellene változtatnia a szabályozásait, és megfelelő források, illetve jogi környezet biztosításával segíteni őket a határvédelemben.

Ajánljuk még