logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új elnökjelölt: A francia baloldalnak ciki kimondani, hogy „Éljen Franciaország!”

| Szerző: hirado.hu
A migránspárti politikus, Christiane Taubira volt igazságügyi miniszter pénteken bejelentett elnökjelöltsége jól illeszkedik a Franciaországban megerősödött szélsőbaloldali, militáns szellemű, a migrációt erőteljesen támogató, a nemzeti hagyományokat tagadó, a történelmet akár meghamisító jelöltek sorába. A nemzeti érzelmek kérdése is elvetődött egy olyan politikus aktivizálódásával, aki korábban támogatta Franciaország nevének meggyalázását.

 

 

Huszonkét éves vagy, és máris ostobaságokat beszélsz! Folytasd a tanulmányaidat, mert itt csak fölöslegesen feláldozod azokat érte – mutatott Éric Zemmourra a szélsőbaloldali La France Insoumise (LFI, Engedetlen Franciaország) pártot képviselő Alexis Corbière így próbálva megleckéztetni a Zemmour táborát erősítő, 22 éves Stanislas Rigault-t, a Z Generáció (Génération-Z) nevű, Zemmourt támogató ifjúsági mozgalom elnökét.

Szembesítés az ország becsmérlésével

A fent idézett, lekezelő szavakkal, melyeket a Valeurs Actuelles is idézett, a C8 francia csatorna népszerű közéleti vitaműsorában („Face a Baba”! – a műsorvezető, Cyril Valéry Isaac Hanouna művészneve, a „Baba” után – a szerk.) próbálta hitelteleníteni ellenfelét Alexis Corbière, a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország politikusa, Seine-Saint-Denis parlamenti képviselője, aki a Jean-Luc Mélenchon által vezetett párt szóvivője is egyben.

Egy anekdota szerint a legendás francia köztársasági elnök, Charles de Gaulle, aki Londonból, a BBC-n mondta el 1940-ben híres, június 18-i felhívását, mely a megszálló nemzetiszocialista Németország csapatai elleni harcra és a németekkel paktáló kormánnyal szembeni ellenállásra hívott fel, a felvétel készítésekor nem tett eleget annak a kérésnek, hogy a hangpróbaként mondogassa, hogy egy, kettő, három. Ehelyett azt mondta: „Vive la France!” (Éljen Franciaország!) S amikor megkérték, mondjon megint valamit, ugyanezt ismételte el.

Csakhogy Corbière most emberére talált:

„Menjen vissza inkább maga tanítani, mert 2022-ben úgyis vége a nemzetgyűlésnek!”

– replikázott a fiatalember, arra célozva, hogy a választásokon nem terem majd sok babér a korábban a trockista-kommunista pártban politizáló politikusnak.

A vita során Stanislas Rigault jelezte, hogy aggódik, amikor olyan emberek szavait hallja, „akik nem merik azt mondani, hogy »vive la France«, mint a La France Insoumise egyes képviselői”. Rigault az LFI parlamenti képviselőjére, Danielle Obonóra utalt, aki nem volt hajlandó az RMC csatorna egyik adásában kimondani: Vive la France, azaz Éljen Franciaország!

A hírhedt kijelentés, mely most ismét a francia belpolitika előterébe került, a szélsőbaloldali, militáns Obono ismert politikai múltjához kapcsolódik. Obono – aki már 2012-ben tagja volt az Új Antikapitalista Párt (NPA) vezetőségének – támogatta, hogy a Baloldali Fronttal együtt petíciót írjanak alá a Saïdou nevű rapper támogatására.

A rapper egyik klipjének címe ez volt: „Nique la France”, tehát „B*** meg Franciaországot!” A klip szövege miatt Saidou és egy Said Bouamama nevű szociológus ellen vádat emeltek „nyilvános sértés” és „faji gyűlöletre uszítás” miatt (az ügynek nem lett következménye).

Amikor egy televíziós műsorban arra kérték Danielle Obonót, hogy mondja ki: „Éljen Franciaország”, a nő gúnyos megjegyzéseket tett, és nem volt hajlandó ezt a mondatot kimondani.

Nem véletlenül szembesítették a szélsőbaloldal jelöltjeit korábbi kijelentéseikkel: a Franciaországban iszlamo-baloldalnak is nevezett, számos szélsőséges elemet szerepeltet, soraikban erőteljes a migráns hátterű, militáns politikusok jelenléte, akik nem egyszer támogatják a hagyományos alapértékek fellazítását vagy rombolását.

Vaskos történelemhamisítás

Ebbe a sorba illeszthető Christiane Taubira pénteken bejelentett elnökjelöltsége is. A volt igazságügyi miniszter kijelentette: nem lesz pusztán egy újabb jelölt a baloldalon. Ennek ellentmond igen rövid, kevés lényegi elemet tartalmazó beköszöntője.

A Francia Guyanából származó politikus volt a kidolgozója annak a törvénynek, amely a rabszolga-kereskedelmet és a rabszolgaságot emberiség elleni bűncselekményként ismeri el, kiemelve a transzatlanti rabszolgakereskedelmet és az azt követő rabszolgaságot , egészen a rabszolgaság eltörléséig. A törvény előírja e történelmi tények iskolai tantervekbe való felvételét és a kapcsolódó tudományos kutatások fejlesztését is. Ennek a törvénynek az egyik következménye a „rabszolgaság emléknapja” létrehozása, amelyet minden évben, május 10-én tartanak.

A törvényt számos történész és szakértő kritizálta. Egyrészt azért, mert a törvényt az európai emberkereskedelemre korlátozódó emléktörvénynek tekintik. Másrészt – ezt a mulasztását Christiane Taubira is elismerte – azért, mert az európaiakat ostorozó törvény szövege eltitkolta, hogy a rabszolgaság mindennapos volt az arabok lakta, muszlim vallású térségekben. Mint azt Olivier Grenouilleau történész is hangsúlyozta:

„Majdnem az összes afrikai rabszolgát nem fehérek, hanem afrikai rabszolgakereskedők hurcolták el, egyébként a rabszolga-kereskedelem már jóval az európai kereskedők érkezése előtt rutin volt a fekete kontinensen.”

Christiane Taubira igazságügyi miniszter volt 2012–2016 között, ekkor a szocialista François Hollande volt a köztársasági elnök. Tabuira kezdeményezte az azonos nemű párok házasságát lehetővé tevő törvényjavaslatot, melyet civilizációs reformnak nevezett.

A politikus 2016 januárjában

lemondott, miután nyíltan nem értett egyet a francia elnök azon javaslatával, hogy megvonják a francia állampolgárságot a terrorizmusért elítélt kettős állampolgároktól.

Ezt a szellemiséget képviseli köztársaságielnök-jelöltként Taubira, színesítve a baloldal immár Franciaország éltetését is politikailag inkorrektnek vélő csapatát.

Ajánljuk még