logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mesterséges intelligencia vigyáz az emberekre, akik véget akarnak vetni saját életüknek

| Szerző: hirado.hu
Dél-Koreában a statisztikák szerint egyre többen döntenek úgy, hogy véget vetnek az életüknek. A leggyakoribb módszer, hogy a fővárosban található Han folyó menti hidakról vetik magukat a mélybe. Az öngyilkosságok megelőzése érdekében a dél-koreai kormány egy mesterséges inteligenciával működtetett figyelmeztető rendszert vezet be.

 

A Han folyó mentén épült hidak közismerten öngyilkossági gócpontok Szöulban. A Korea Times szerint évente mintegy 500 ember próbálja megölni magát. Az új rendszer egy olyan videokamera hálózatot működtet, amelyet úgy programoztak, hogy észlelje az öngyilkossági kísérletet fontolgató személyekre jellemző viselkedést.

A gépi tanulás segítségével ezek

a kamerák a hídon túl sokáig tartózkodó embereket figyelik, miközben megállapításaikat a területről készült egyéb megfigyelési felvételekkel is alátámasztják.

A rendszer ezután jeleket küld a hidak közelében állomásozó mentőcsapatoknak – olvasható az Insider oldalán.

A diszpécserek ily módon hamar értesülnek a vészhelyzetről, ennek köszönhetően gyorsan cselekedni tudnak, hogy megakadályozzák az öngyilkossági kísérletet, vagy kimenthessék a már vízbe került illetőt.

A technológiát az elmúlt másfél év során a szöuli tűzoltó- és katasztrófavédelmi központ fejlesztette ki a Szöuli Technológiai Intézettel együttműködve.

„Az öngyilkosságot elkövetni szándékozó emberek kimentése során a legfontosabb, hogy még azelőtt megállítsuk őket, hogy a vízbe kerülnének. Ha már leugrottak, a túlélési arány 50 százalék alá csökken” – mondta a Korea Timesnak a szöuli tűzoltóság- és katasztrófavédelmi főhadiszállás szóvivője.

„Az irányítóközpontban 572 térfigyelő kamerát figyelünk, így nem könnyű egy maroknyi dolgozónak mindent észrevenni. Most azonban a mesterséges intelligencia működtette rendszer kiválasztja a gyanús viselkedést mutató személyekről készült felvételeket, és riasztást ad, így a mentőcsapatok sokkal gyorsabban tudnak reagálni” – folytatta.

A Korea Times megjegyzi, hogy a Han folyó mentén húzódó 28 híd egy részén különféle öngyilkosság-megelőző intézkedéseket vezettek be.

Ezek közé tartozik egy nyomásérzékelő a Mapo hídon, amely érzékeli, ha valaki a szokásosnál erősebben markolja a korlátot, valamint érzékelők segítik a mentőcsapatok munkáját  a Seogang hídon is, amelyek figyelmezteti őket a híd alá bezuhanó testekre.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még