logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ezer tölgyfával épül újjá a Notre-Dame

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház rekonstrukciójához mintegy ezer tölgyet használnak fel.

 

Az épület stabilizálási munkálatai szeptemberen fejeződtek be, ezután kezdődhetett meg a tényleges helyreállítás. A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot.

A párizsi Notre-Dame-székesegyház lángoló tetőszerkezete 2019. április 15-én (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Emmanuel Macron elnök akkor ígéretet tett arra, hogy a székesegyházat öt éven belül helyreállítják, de ezt a határidőt több hátráltató tényező, köztük az elhúzódó ólommentesítés és a pandémia okozta leállások miatt valószínűleg nem tudják tartani.

A katedrális tornyának újjáépítéséhez szükséges, mintegy ezer tölgyfa kivágása csütörtökön kezdődött.

Franciaország-szerte 45 fűrészüzem dolgozza fel, szárítja és tárolja majd a faanyagot, amelyet 2023-ban szállítanak az építkezés helyszínére. Azért a tölgyet választották, mert olyan építőanyagot akarnak használni a helyreállításhoz, amely az eredetihez a legjobban hasonlít.

A felújítás költségeit pontosan még nem tudták megbecsülni, de

eddig mintegy 840 millió euró (309 milliárd forint) gyűlt össze adományokból.

A tűz okát még nem tisztázták teljesen, de valószínűleg az elektromos rendszer hibája vagy egy el nem oltott cigaretta okozhatta a tüzet.

Ajánljuk még