logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Négy migránst mentett ki a mocsarakból a lengyel határőrség

Négy migránst mentettek ki a lengyel határőrök a fehérorosz határ menti mocsarakból – közölte szerdán a lengyel közszolgálati hírtelevízió. A határőrség egy 40 fős migránscsoport erőszakos határáttörési kísérletéről is beszámolt.

A három férfit és egy nőt, iraki és szíriai állampolgárokat a közös határ középső szakaszán, Michalowo település közelében mentették ki kihűlt állapotban. Kórházba szállították őket, állapotuk stabil – közölte a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízióval Marek Pietrzak, az önkéntes területvédelmi erők (WOT) szóvivője.

A Fehéroroszország felől érkező migrációs nyomás miatt a lengyel határőrség támogatására mozgósított WOT a tűzoltókkal együtt vett részt a többórás, a keddi késő esti órákban véget ért mentőakcióban.

A WOT előzőleg hőkamerákkal felszerelt drónok segítségével állapította meg a mocsaras vidéken az illegális bevándorlók tartózkodási helyét.

A határőrség szóvivője, Anna Michalska azt közölte a PAP lengyel hírügynökséggel, hogy éjfél körül a Michalowótól délebbre fekvő Czeremcha településnél „rendkívül brutális” határsértési kísérlet történt, 40 személy köveket dobált a határőrök irányában. Mindegyiküket őrizetbe vették, iraki és szíriai állampolgárokról van szó.

Kapcsolódó tartalom

Az év eleje óta csaknem 40 ezer határsértési kísérletet regisztráltak a lengyel-fehérorosz határon. Az augusztustól súlyosbodó válság októberben érte el eddigi csúcspontját, amikor 17,5 ezer illegális határátkelési próbálkozás történt.

A legerősebb, végül meghiúsított határostromra november 16-án került sor a közös határ északi részén, Kuznica Bialostocka határátkelőnél, ahol a hanggránátokat és köveket dobáló migránstömeg ellen a lengyel rendvédelmisek vízágyúkat vetettek be.

Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője kedden közölte: azonosították a kuznicai ostromnál jelen lévő, az ostromot feltehetőleg felügyelő férfit: Roman Podlinyev vezérőrnagyról, a fehérorosz határőrség parancsnokhelyetteséről van szó. Ez Zaryn szerint azt bizonyítja, hogy a migránsválság a fehérorosz hatóságok folyamatos felügyelete alatt, hibrid akciók keretében zajlik.

Múlt héten Zaryn közölte: hírszerzési információk alapján háromezerre becsülhető azon migránsok száma, akiket a Lukasenka-rezsim eddig Irakba és Szíriába szállított vissza, hétezren viszont továbbra is Fehéroroszország területén maradtak. Ők szétszórt csoportokban, a fehérorosz egyenruhások támogatásával próbálnak bejutni az Európai Unió területére.

Ajánljuk még