logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

O. J. Simpson hivatalosan is szabad ember

| Szerző: hirado.hu
74 évesen újra szabad emberként élheti mindennapjait a volt amerikaifutball-játékos és színész, O.J. Simpson, miután jó magaviselete miatt a bíróság bő két hónappal korábban feloldotta a feltételes szabadságát.

 

O. J. Simpson 2017 júliusa óta volt feltételesen szabadlábon, szigorú rendőri felügyelet mellett élte mindennapjait. Legfőképp kedvenc hobbijának, a golfozásnak hódolt, de aktívan nyilatkozott a közösségi oldalain is különféle sport- és közéleti témákkal kapcsolatban.

Pár nappal ezelőtt a nevadai bíróság úgy döntött, a 74 éves színész jó magaviselete miatt két hónappal korábban kezdhet teljesen szabad életet – közölte a NY Times. A hírt Kim Yoko Smith, a nevadai közbiztonsági minisztérium szóvivője és Simpson ügyvédje is megerősítette.

O. J. Simpsont 2008-ban kilenctől 33 évig tartó börtönbüntetésre ítélték fegyveres rablásért, emberrablásért, illetve más erőszakos bűncselekményekért. A Csupasz-pisztoly filmek sztárja egy évvel korábban betört egy Las Vegas-i szálloda szobájába, és két emléktárgy-kereskedőtől több ezer dollár értékű sporttrófeák átadását követelte. Büntetésének csupán a minimumát töltötte le.

Sokak szerint azonban a fent említett vádak listája csak a „jéghegy csúcsa” volt, a balhés színész ugyanis 1994-ben gyilkossági ügybe keveredett, amelyben végül nem ítélték el.

O.J. Simpson és ügyvédeinek öröme, miután a Los Angeles-i bíróság 1995. otóber 3-án felmentette a sztárt a kettős gyilkosság vádja alól (Forrás: Myung J. Chun/AP Images)

Simpsont 27 évvel ezelőtt azzal vádolták, hogy meggyilkolta volt feleségét, Nicole Brown Simpsont és annak barátját, Ronald Goldmant.

A Simpson-ügyet a 20. század egyik legnagyobb gyilkossági pereként emlegetik. Sokan emlékezhetnek arra is, ahogy a gyilkossággal vádolt sztár autóval menekült a rendőrautók elől, a maratoni hajszát a televízió ugyanis élőben közvetítette.

Bár a gyilkosság miatt indított polgári perben a bíróság Simpsont 33,5 millió dolláros (11 milliárd forintos) kártérítés megfizetésére kötelezte, amivel javarészt még mindig adós, gazdag emberként szabadul. Ugyanis börtönévei alatt is kapta az amerikaifutball-szövetségtől (NFL) járó, havi húszezer dolláros nyugdíját, így szabadulásakor nagyjából 2,5 millió dollár (820 millió forint) gyűlt össze a számláján. Ezt a pénzt ráadásul az amerikai nyugdíjszabályok szerint el sem vehetik tőle a behajtók.

A címlapfotón O. J. Simpson volt amerikaifutball-játékos és színész a meghallgatása közben, 2017. július 20-án (MTI/EPA pool/The Reno Gazette-Journal/Jason Bean).

Ajánljuk még