logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem szűnt meg a migrációs nyomás a lengyel-fehérorosz határon

Nem szűnt meg a migrációs nyomás a lengyel-fehérorosz határon. Bár az ősszel tapasztalt, tömeges áttörési kísérletek már nem ismétlődnek meg, továbbra is rendszeresen próbálnak meg illegális bevándorlók az Európai Unió területére jutni. A lengyel hatóságok szerint előfordul, hogy napi nyolcvan-száz esetben is intézkedniük kell – hangzott el az M1 Híradójában.

Hordágyak segítségével mentettek ki négy migránst kedd este a fehérorosz határ menti mocsárvidékről a lengyel tűzoltók. Az átfagyott határsértőkre a területvédelmi erők katonái találtak rá, akik drónokkal pásztázták a határsávot.

Nem sokkal később a határőrök elfogtak egy 40 fős migránscsoportot is, amelynek tagjai kövekkel dobálták az egyenruhásokat, miközben a fehérorosz oldalról lézerekkel próbálták meg elvakítani őket.

A lengyel hatóságok továbbra is szigorúan ellenőrzik a Fehéroroszországgal közös határszakaszt.

Itt ugyanis továbbra is mindennapos, hogy illegális bevándorlók kísérelnek meg az Európai Unió területére jutni, még ha a korábbi, tömeges áttörési kísérletek már nem ismétlődnek meg.

November közepén napokig tartó, rendkívül feszült helyzet alakult ki a fehérorosz-lengyel határon. Több száz fős migránscsoport próbált meg áttörni a kuzsnicei átkelőhelyen. Az illegális bevándorlók kövekkel és botokkal támadták a lengyel határőröket, akik vízágyúval és könnygázzal verték vissza az ostromlókat.

Lengyelország és az Európai Unió más tagállamai is a fehérorosz vezetést tették felelőssé a történtekért. Minszk tagadta, hogy köze lenne a migránsok szállításához, és több ezer illegális bevándorlót helyezett el befogadó-központokban, valamint megkezdte a hazaszállításukat is.

A lengyel határőrség szerint továbbra is mindennaposak az incidensek.

Felvételeken látható, hogy a migránsok rudakkal dobálják a szögesdrót-kerítést, így próbálva utat nyitni a határon. A hatóságok szerint naponta 80-100 esetben kell határsértőkkel szemben intézkedniük és egyre többször akad dolguk embercsempészekkel is.

Az állandósult migrációs nyomás miatt Lengyelország és a Fehéroroszországgal határos balti államok is megerősítették a határőrizetet, és az Európai Bizottságtól kértek segítséget az uniós külső határ védelméhez.

Kapcsolódó tartalom

A történtek nyomán az EU-ban régen látott támogatást kapott a határvédelem kérdése. A múlt héten felállt német kormány külügyminisztere a hétvégén szolidaritásáról biztosította Lengyelországot, és ugyanez hangzott el a német kancellár és a lengyel kormányfő két nappal későbbi találkozóján. Emmanuel Macron francia elnök pedig budapesti útján, hétfőn beszélt a közös határvédelem fontosságáról.

Ajánljuk még