logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megszólaltak a hongkongi tűzeset szemtanúi

| Szerző: hirado.hu
A honkongi World Trade Center felhőkarcolóban keletkezett tűz miatt több százan rekedtek az épület tetején. A környéket lezárták, összesen 1269 embert mentettek ki – számolt be róla a South China Morning Post.

Tűz miatt több mint háromszázan rekedtek ideiglenesen a World Trade Center nevű hongkongi felhőkarcoló tetején.

A tűzoltók két repülőgépet is segítségül hívtak a lángok eloltásához, és hatalmas létrákkal igyekeztek kimenteni az alacsonyabb szintekről az embereket. A környéket lezárták, összesen több mint 1200 embert helyeztek biztonságba.

A hatóságok szerint tizenhárom embert kellett kórházba szállítani, többségüket füstmérgezés miatt.

A 38 emeletes felhőkarcoló áruházaknak és irodáknak ad otthont. Előzetes vizsgálatok szerint a tűz egy alagsori kapcsolóhelyiségben keletkezett. A helyi rendőrség hármas szintűnek értékelte az incidenst egy ötfokozatú skálán, amelyet a tűzesetek besorolására használnak. Az épület felújítás alatt állt, ezért csak néhány szintje – főként éttermek és irodák – voltak üzemben.

Meiling Lai az épület 12. emeletén ebédelt, amikor kigyulladt az épület.

„Megkérdeztük a pincéreket, hogy mi történt, és azt mondták, hogy valami kigyulladt az ötödik emeleti liftaknában” – mondta. Hozzátette: a tűzjelző körülbelül 10 perccel azután szólalt meg, hogy az étteremben megjelent a füst.

„Nem hallottunk riasztást. A személyzet egyik tagja azt mondta, hogy még nem megyünk el, ne aggódjanak” – fejtette ki a hölgy, aki mintegy 80 emberrel rekedt az ötödik emeleten, ahonnan később a tűzoltók biztonságban kimentették.

Egy másik jelenlevő, Ernest Chan a felhőkarcoló egyik irodájában dolgozott a tűz időpontjában.

„Lefelé kezdtünk el sétálni, de a 17. emeleten erős füstöt érzékeltek, ezért inkább a tetőre mentünk. Jó ideig vártunk, ekkor már a látási viszonyok is tisztának tűntek, ezért újra lesétáltunk” – számolt be az eseményekről a férfi.

Kelly Chow, aki a 22. emeleten dolgozott elmondta, hogy felment a tetőszintre, és ott várta a tűzoltóság utasításait.

„Az emberek rohantak fel a lépcsőn a tető felé. Felfelé menet néhányan megpróbálták kinyitni a lépcsőház ajtaját a 30. emeleten, de ömlött ki a füst”

– emelte ki. Hozzátette, hogy két órán át várakoztak a tűzoltóság utasításaira, majd megkérték őket, hogy menjenek le a 38. emeletre, és 14 fős csoportokban szálljanak be a liftbe. „Egy-két embernek oxigénmaszkra volt szüksége” – zárta beszámolóját Kelly Chow.

A South China Morning Post információi szerint délután 2 óra körül több, mint 300 ember rekedt az épület tetején. Az alacsonyabb szintekről létrák segítségével mentették ki az embereket. Összesen 1269 embert evakuáltak a felhőkarcolóból.

Kiemelt kép: Rendőrök és tűzoltók dolgoznak a hongkongi World Trade Center épületénél (Fotó: EPA/Jerome Favre)

Ajánljuk még