logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elfogták a New York-i metróban elkövetett lövöldözés gyanúsítottját

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ő a legfiatalabb nő, aki körbe repülheti a Földet

| Szerző: hirado.hu
A világ legfiatalabb női pilótájaként repülheti körbe a Földet a 19 éves Zara Rutherford.

 

A fiatal lány Föld körüli útja még augusztusban indult a nyugat belgiumi Kortrijk-Wevelgem nemzetközi repülőtérről. A több, mint 50 ezer kilométeres repülőút során öt kontinenst és 52 országot érint, ezeknek ezidáig már csaknem a felét maga mögött hagyta – írta a CNN. 2021. december 14-én a tajpeji Szungsan repülőtér kifutóján szállt le, hogy elvégezze gépe szükséges rutinellenőrzését.

Rutherford egy ultrakönnyű, mindössze 325 kilogrammos repülőgéppel vállalkozott a rekorddöntésre, az eredeti tervek szerint pedig karácsonyig célba is ért volna, ám Alaszkában és Oroszországban vízum és időjárási probléma miatt egy hónapot kénytelen volt csúsztatni, így csak január közepére érhet az út végére.

Mint ahogy sokaknak, a koronavírus miatt érvényben lévő utazási korlátozások miatt neki sincs sok lehetősége felfedezni a világ városait, csupán a levegőből, az viszont elmondása szerint mindenért kárpótolja: „A levegőből látom ezeket a helyeket, és ez a legelképesztőbb dolog valaha”.

Rutherford, aki a kalandos útjáról és élményeiről saját blogján is beszámol, Shaesta Wais 2017-ben felállított rekordját adhatja át a múltnak, aki 30 évesen repülte körbe a Földet.

A címlapfotón Zara Rutherford 19 éves belga-brit pilóta integet, miután leszállt repülőgépével a tajpeji Szungsan nemzetközi repülőtéren 2021. december 14-én (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo).

Ajánljuk még