logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Még több migráns befogadására kötelezi a holland kormány a városokat

A holland ügyvivő kormány arra kötelezi Rotterdamot és három másik várost a körzetben, Enschedét, Gorinchemet, illetve Venrayt, hogy több migránsnak nyújtsanak elhelyezést, év végéig ezeknek a településeknek legalább 2000 férőhelyet kell létrehozniuk – írta kedden a helyi sajtó.
Migránsok számára kialakított szükségszállások a hollandiai Groningen Ter Apel településen, 2021. október 20-án. Ter Apel önkormányzata megállapodást kér a központi kormánnyal legfeljebb 2000 ember befogadásáról, mivel túlzsúfolt a migránsok központja. EPA/REMKO DE WAAL

Kajsa Ollongren belügyminiszter és Ankie Broekers-Knol igazságügyi államtitkár a holland parlamentnek címzett nyilatkozatukban azt írták: a kabinetnek azért kellett erről rendelkeznie, mert Hollandiába folyamatosan érkeznek a migránsok.

„Az utóbbi időben próbáltuk arra ösztönözni az önkormányzatokat, hogy maguk teremtsenek több férőhelyet, de ez nem volt elég sikeres a jelenlegi válság kezeléséhez. Ezért kell nemzeti szinten rendelkezni. Nem zárható ki, hogy a közeljövőben más önkormányzatok is kapnak effajta utasításokat”

– hívták fel a figyelmet a kormány tagjai.

Kapcsolódó tartalom

A kormány elismerte, hogy rendkívüli lépésről van szó a közigazgatási együttműködésben, de a kabinet szerint a jelenlegi „vészhelyzet” ezt szükségessé teszi.

Ollongren és Broekers-Knol rámutatott: le kell csökkenteni a szükségszállások számát, nem fogadható el, hogy a migránsokat kempingágyakkal teli sportcsarnokokban helyezik el, és hetente költöztetik őket egyik helyről a másikra. „Az ilyen instabil körülmények sok kényelmetlenséget okoznak az önkormányzatoknak, a lakosoknak és a menedékkérőknek is” – tették hozzá.

A kormány utasítása értelmében a menedékkérők befogadásával foglalkozó központi ügynökség a kijelölt önkormányzatokkal együttműködve meghatározza, milyen létesítményeket jelöljenek ki befogadóközponttá, és hogyan alakítsák ki azokat a hosszabb távú befogadásra.

Ajánljuk még