logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ő lett az év embere 2021-ben

Elon Muskot, a Tesla Motors vállalat alapító-vezérigazgatóját választotta 2021-ben az év emberének az amerikai Time magazin.

A dél-afrikai-amerikai üzletember, a világ egyik leggazdagabb embere a Tesla mellett egyben a SpaceX űripari vállalat alapítója, az emberi agyba beültethető eszközöket fejlesztő Neuralink cég vezetője és az alagutak fúrásával és építésével foglalkozó The Boring Company létrehozója, a mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozó OpenAI cég alapítója.

Megoldásokat kínálva létező válságokra, megtestesítve a technológiai titánok korának lehetőségeit és veszélyeit, valamint a társadalmat a legvakmerőbb és legfelbomlasztóbb átalakulások felé hajtva, Elon Musk a Time év embere 2021-ben” – közölte hétfőn Edward Felsenthal, a magazin főszerkesztője.

Elon Musk világűrt elérő vakmerő vállalkozása közvetlen összeköttetésben van az első év emberével, Charles Lindbergh-gel, akit a szerkesztők 1927-ben választottak meg, hogy megemlékezzenek az Atlanti-óceán első szóló átrepüléséről” – tette hozzá.

A Time szerint az év embere olyasvalakit testesít meg, aki „a leginkább hatással volt a hírekre, az életünkre akár jó, akár rossz irányban”.

Musk régóta uralja a szalagcímeket, a Twitteren 66 millió követője van. Házigazdája volt a Saturday Night Live népszerű amerikai televíziós műsornak, kriptovalutákról, részvényekről ír rendszeresen üzeneteket, befolyásolva ezzel árfolyamukat. Egyes üzenetei a múltban magukra vonták a felügyelő hatóság figyelmét is.

A Time magazin Olivia Rodrigo popénekest, színésznőt választotta az év előadójának, Simone Biles amerikai tornászt az év sportolójának és az oltóanyagkutatásban részt vevő tudósokat, köztük a magyar Karikó Katalint, az év hőseinek.

Kizzmekia Corbett és Barney Graham amerikai virológus-immunológusok, Karikó Katalin biokémikus és Drew Weissman amerikai orvos-tudós egyedülálló fontosságú áttörést értek el, amely lehetővé tette a Covid-19 elleni vakcinák elkészítését. Bemutattak egy innovatív és nagyon hatékony, mRNS-alapú vakcinát, amely hatással lehet egészségünkre, jólétünkre jóval a világjárvány után is. Az általuk fejlesztett oltóanyagok új ösvényt jelentenek a járványból kivezető úton, és egy új megközelítést is a jövőbeni járványok legyőzéséhez. Az oltóanyaggyártók már tesztelik az mRNS-alapú vakcinákat az influenza ellen, amelyek jóval hatékonyabbak és biztonságosabbak lehetnek és könnyebb lesz előállítani őket – olvasható a magazin honlapján.

Tavaly Joe Biden amerikai elnököt és Kamala Harris alelnököt választották az év emberévé, korábban Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője és Jeff Bezos, az Amazon alapítója is megkapta a megtisztelő címet.

Ajánljuk még