logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nyolc éve bukkant a kincsesládára, most dúsgazdag

| Szerző: hirado.hu
Nyolc év huzavona után végre eldőlt, hogy mennyit tarthat meg a Mont Blanc gleccserében talált kincsekből az a becsületes hegymászó, aki nem tartotta meg, hanem bevitte a rendőrségre az értékes drágakövekkel teli ládikát.

 

A francia hegymászó még 2013-ban több, mint 4300 méter magasságban, a Bossons-gleccseren lelt az érdekes fémdobozra. Benne egy Made in India feliratú kis zsákban drágaköveket, köztük rubintokat, smaragdokat és zafírokat talált – írta a France24.

A sportolót nem kerítette hatalmába a kapzsiság, a dobozt bevitte a legközelebbi rendőrségre, ahol kiderült, hogy annak a tartalma több százezer eurónyi és valószínűleg egy, a térségben ötven évvel ezelőtt lezuhant délkelet-ázsiai repülőgépről származik.

A forrás azt is megemlíti, hogy 1950-ben és 1966-ban eredetileg két indiai utasszállító ütközött a 4810 méter magas Mont Blanc-nak, a két légi jármű fedélzetén összevetve 175 ember tartózkodott, mindannyian életüket vesztették; a két gép a rakományaival együtt pedig belefagyott gleccserekbe. A hosszú kilométereken keresztül kanyargó jégnyelvek akár még több kincset is rejthetnek.

Az azonban csak évek múltán dőlt el, hogy a megtalált drágakövek felét, a becsült értékük szerint 150 ezer eurónyit (azaz több mint 54 millió forintnyit) tarthat meg a becsületes megtaláló. A kincs másik fele a helyi hatóságoké marad.

Eric Fournier, Chamonix polgármestere elmondta, hogy a köveket a héten osztották szét két egyenlő tételben az állam és a hegymászó között, majd hozzátette: nagyon örül annak, hogy végre lezárult az ügy és a fő illetékes megkapta a részét.

A címlapfotón a Mont Blanc lábánál fekvő Chamonix-völgy (MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin)

Ajánljuk még