logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Katasztrófahelyzet Kentuckyban: legkevesebb 78-an vesztették életüket

Joe Biden amerikai elnök szombaton jóváhagyta a katasztrófahelyzet kihirdetését a tornádók sújtotta Kentucky államban, ahol legkevesebb hetvennyolcan vesztették életüket az ítéletidőben.

Biden elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok mindenben támogassák a tagállami hatóságok mentési munkálatait. „Megígérem önöknek, hogy amire csak szükségük van, a szövetségi kormány megoldást fog találni arra, hogy megkapják” – jelentette ki Biden a delaware-i Wilmingtonban.

Közösen fogjuk ezt átvészelni. Ez egy olyan pillanat, amelyben nem demokraták, vagy republikánusok vagyunk. Talán túlzásnak tűnik, de így van. Mindannyian amerikaiak vagyunk” – mondta az amerikai elnök hozzátéve, hogy feleségével Jillel fog imádkozni az áldozatokért.

Ez lehet történelmünk egyik legnagyobb tornádószerencsétlensége. Tragédia. Még most sem tudjuk pontosan, hányan vesztették életüket és milyen károk keletkeztek” – fűzte hozzá Biden.

Az amerikai elnök egyben azt felelte a klímaváltozásnak a történtekben játszott szerepét firtató újságírói kérdésre, hogy megbízza a környezetvédelmi hivatalt (EPA) és az egyéb illetékes hatóságokat, járjanak utána a kérdésnek. Biden mindemellett kijelentette, hogy foglalkozni kell a tornádóriasztások kérdésével is.

Biztos vagyok abban, hogy az egyik felmerülő kérdés az lesz: volt-e figyelmeztetés, illetve elég erős volt-e és figyelembe vették-e?” – mondta. Meteorológiai szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra,

szokatlan, hogy a hidegebb hónapokban keletkezzenek ilyen időjárási jelenségek.

A Kentucky délnyugati vidékén fekvő, alig több, mint tízezer lakost számláló Mayfield városka szenvedte el a legnagyobb pusztítást. A városban károkat szenvedett a tűzoltóság épülete és beomlott egy gyertyagyár teteje is, a romok alatt sokan életüket vesztették.

Andy Beshear helyi kormányzó szerint a mayfieldi üzemben nagyjából 110-en dolgozhattak a történtek idején, mintegy negyven munkást ki tudtak menekíteni. Úgy fogalmazott, csoda lenne, ha még valakit élve találnának a romok alatt. „Semmihez sem mérhető a pusztítás, egyszerűen képtelen vagyok szavakba ölteni” – mondta Beshear sajtótájékoztatóján.

Nagy valószínűséggel a százat is meghaladhatja a halálos áldozatok száma Kentuckyban” – tette hozzá Beshear. Halálos áldozatokat követeltek a tornádók Arkansas államban is, ahol legalább két ember meghalt és öt megsérült, amikor

az egyik tornádó megrongálta egy idősotthon tetejét Monette városkában.

Illinois déli részén, Edwardsville térségében a heves viharok következtében beroskadt az Amazon internetes kereskedőcég logisztikai központjának tetőszerkezete, a legfrissebb információk szerint hatan meghaltak. James Whiteford, a helyi tűzoltóság parancsnoka szerint szombat délutánig 45 embert tudtak kimenteni a romok alól, de még többen rekedhettek a törmelék alatt.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden szombaton beszélt a heves viharok sújtotta Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri és Tennessee államok kormányzóival részvétét nyilvánítva az áldozatok miatt és gyors, szövetségi segítséget ígérve. A szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) mentőcsapatokat, ivóvizet és más szükséges készleteket küld az érintett államoknak.

Ajánljuk még