logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Brüsszel nem enged a migrációs politikájából

Olyan migrációs és menekültügyi szakpolitikára van szükség, amelynek középpontjában a folyamatos szolidaritás és a felelősségmegosztás áll, és figyelembe veszi a migránsok emberi méltóságát, illetve a legsérülékenyebbek érdekeit – fogalmazott Fabio Massimo Castaldo, az Európai Parlament alelnöke a szlovén EU-elnökség által szervezett magas szintű migrációs és menekültügyi konferencián. Margarítisz Szkínász uniós biztos azt hangsúlyozta ki, hogy jogi terminusokban definiálnák, hogy a tagállamok milyen intézkedéseket hozhatnak a határvédelem érdekében.
Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a fehéroroszországi Grodno környékén, a bruzgi határátkelő közelében 2021. november 12-én. MTI/AP/BelTA/Leanyid Scseglov

Olyan migrációs és menekültügyi szakpolitikára van szükség, amelynek középpontjában a folyamatos szolidaritás és a felelősségmegosztás áll, és figyelembe veszi a migránsok emberi méltóságát, illetve a legsérülékenyebbek érdekeit

– fogalmazott Fabio Massimo Castaldo, az Európai Parlament (EP) alelnöke pénteken a brüsszeli törvényhozó testület és a szlovén EU-elnökség által szervezett harmadik magas szintű migrációs és menekültügyi konferencia nyitóbeszédében. Castaldo beszédében felhívta a figyelmet: Sürgős döntésekre van szükség az uniós migrációs politikával kapcsolatban, de az EU-tagállamok lassan cselekednek.

Az uniónak eddig nehezére esett humánus migrációs és menekültügyi politikát kialakítani: a migránsok kockázatnak vannak kitéve, jogaik sérülnek, visszaéléssekkel, bántalmazásokkal szembesülnek, embercsempészek nyerészkednek rajtuk, akik kihasználják, hogy hiányzik az együttes európai döntés egy ambiciózusabb migrációs politikáról

– emelte ki. Azt mondta, olyan átfogó migrációkezelési szakpolitikára van szükség, amely olyan problémák ellen is hatékony fel tud lépni a jog erejével, mint a fehérorosz rezsim által szervezett hibrid támadások.

Politikai akarathiány van, a 27 tagállam nem tud összefogni, hogy együttesen kezeljen ilyen provokációkat, ez kifelé gyengeséget jelez” – mutatott rá az EP alelnöke.

Véleménye szerint az egyik megoldás a migráció kezelésére olyan legális bevándorlási csatornák létrehozása, amelyek lehetőséget nyújtanak az EU-ban dolgozni kívánó harmadik országbeli polgároknak a beutazásra a piaci szükségletek alapján, a tagállamok túlterhelését elkerülendő.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió eddig sikeresen és együttes fellépéssel kezelte a fehérorosz rezsim „újfajta és kegyetlen” hibrid támadásait, amelyek folyamán Minszk eszközként használ fel migránsokat az unió destabilizálása végett.

A sikert kollektívan értük el, több millió eurót mozgósítottunk humanitárius segélyekre, azonnali támogatást adtunk az érintett tagállamoknak, tárgyalásokat folytattunk a harmadik országokkal az illegális migránsok visszatérítéséről, jogszabályi rugalmasságot vezettünk be a menekültügyi eljárásokkal kapcsolatban, illetve újabb célzott szankciókkal sújtottuk a fehérorosz rezsimet” – sorolta.

Szkínász bejelentette: az Európai Bizottság jövő héten javaslatot fog bemutatni a schengeni határellenőrzési kódex megreformálására, mivel, mint mondta, „egyrészt modernizálni kell a jogi keretet, másrészt a tagállamoknak jobban fel kell készülniük arra, hogy vészhelyzetekben hatékonyabban reagáljanak.”

Jogi terminusokban fogjuk definiálni a migránsok eszközként való felhasználását, illetve azt, hogy a tagállamok milyen intézkedéseket hozhatnak a határvédelem érdekében

– tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még