logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiderült, hogyan lopták éveken keresztül a gázolajat egy amerikai támaszpontról Romániában

Néhány román „atyafi” azzal égette be Romániát a stratégiai szövetséges Egyesült Államok – és persze mindenki más – előtt, hogy ipari mennyiségben lopták a gázolajat a Konstanca megyében található, amerikai hadsereg által használt Mihail Kogălniceanu katonai támaszpontról – írták a Főtér.ro hírportál cikkében.

Az üzemanyaglopás híre még novemberben látott napvilágot, azonban az ügy hátterére csak most világított rá az igazságügyi illetékes. Az eltel idő alatt sokak fejébe szöget ütött, hogy mégis hogy lehetett éveken keresztül észrevétlenül mintegy kétmillió dollár értékben gázolajat kilopni Kelet-Európa egyik legjobban őrzött katonai támaszpontjáról?

A sikeres akcióhoz az kellett, hogy a még novemberben előállított, és lopással meggyanúsított hét személy közel legyen a tűzhöz. A gyanúsított személyek ugyanis egy olyan konstancai cégnél dolgoztak, amely a támaszponton működő generátorok üzemeltetésével foglalkozik. A hét alkalmazott feladata az volt, hogy bizonyos időközönként feltöltsék üzemanyaggal a generátorokat.

Ez úgy működött, hogy előre meghatározott időközönként tartálykocsikkal érkeztek a bázis kapujába, ahonnan a szükséges iratok ellenőrzése után tovább haladtak a generátorokhoz, hogy feltöltsék az üzemanyag-tartályokat.

Innen már nem kellett sok ahhoz, hogy eszükbe jusson a meggazdagodás útját jelentő ötlet, és meg is valósítsák azt: egyszerűen annyit tettek, hogy

nem fejtették át a tartálykocsikból az összes gázolajat a generátorokba, hanem egy bizonyos mennyiséget mindig meghagytak.

Kifelé természetesen senki sem tudta kipécézni, hogy a tartálykocsik nem teljesen üresen hagyják el a támaszpontot – hiszen eszébe sem jutott senkinek, hogy esetleg valamilyen turpisság zajlik a háttérben.

A román dolgozók 2017 óta lopták az üzemanyagot

Az amerikaiaknak végre feltűnt, hogy a generátorok nem bírják addig a terhelést a feltöltések után, ameddig kellene. Végül aztán kiderült, hogy ez azért van, mert nincs bennük elegendő üzemanyag, ezért aztán idén áprilisban feljelentést tettek, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) pedig nyomozást indított az ügyben.

A vizsgálat hónapokig zajlott, az ügyészek dokumentumokat gyűjtöttek, majd amikor kialakult a gyanúsítottak köre, megfigyelték és le is hallgatták őket – ez vezetett aztán oda, hogy

novemberben sikerült lecsapni az üzemanyagtolvajokra, akik addig mintegy kétmillió dollár értékű üzemanyaggal károsították meg az amerikaiakat.

Az Egyesült Államok hadereje 1999 óta használja a támaszpontot, idén tavasszal a bukaresti kormány 2,15 milliárd lejes közbeszerzési eljárást írt ki a bázis felújítására, amely során új kifutó – és gördülőpályát, rádiónavigációs rendszert és replülőszimulátornak otthont adó épületet is építenek.

A felújítás után a támaszpont a térség egyik legnagyobb NATO-bázisa lesz, ahol akár tízezer katona is állomásozhat.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még