logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csak átmenetileg halkult el a brüsszeli újbeszél Orbán Balázs szerint

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Unió működését éles kritikával illető Ferenc pápa szavai is alátámasztják, hogy Brüsszelnek többszöri próbálkozás után sem sikerülhet az általa megfelelőnek vélt nyelvezet rákényszerítése az európai emberekre, ennek ellenére újra megpróbálja – írta közösségi oldalán Orbán Balázs parlamenti államtitkár azután, hogy a katolikus egyházfő hétfőn a történelem legsötétebb diktatúráihoz hasonlította az uniós intézmények működését. A pápa ezzel Brüsszel keresztények érzékenységét mellőző, a befogadás kultúrájának alávetett kommunikációs „reformtervére” adott csattanós választ.

Nem szabad azt hinnünk, hogy Brüsszelben nem fognak újból megpróbálkozni a „politikailag korrekt” nyelvezet előírásával – hívja fel a figyelmet közösségi oldalán Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miután Ferenc pápa éles kritikával illette az Európai Bizottságot, amely a befogadóbb hivatali kommunikáció nevében többek között a „karácsony” szó használatának betiltására tett javaslatot. Mint arról a hirado.hu is beszámolt, a pápa elítélte a bizottság keresztény kifejezések eltüntetésére tett törekvését, amely szerinte anakronizmus, és a napóleoni, náci és a kommunista diktatúrák cselekedeteit idézi.

Posztjában Orbán Balázs kijelenti, hogy

a bizottságnak többszöri próbálkozás után sem sikerülhet az általuk megfelelőnek vélt nyelvezet rákényszerítése az európai emberekre. Szerinte ezt a pápa szavai is alátámasztják, az egyházfő ugyanis hangsúlyozta, hogy a diktatórikus rezsimek „felhígított szekularizmusa” a történelem során nem járt sikerrel.

A „kultúrbaloldali kézikönyvet” a bizottság végül visszavonta, miután többek között az Európai Parlament konzervatív képviselőcsoportjai és az olasz konzervatívok is hangot adtak felháborodásuknak – emlékeztet a politikus.

Írásában az államtitkár felidézi, hogy a katolikus egyházfő szerint az EU-nak vissza kellene térnie az alapító atyák szellemiségéhez, és óva intette attól az uniós intézményeket, hogy az „ideológiai gyarmatosítás” útjára lépjenek, mivel az az országok megosztottságához és az Európai Unió bukásához vezethetne. Ferenc pápa szavait idézve hangsúlyozta, hogy az EU-nak tiszteletben kell tartania az egyes tagállamok egyediségét, nem szabadna egységessé tennie őket, és hogy „a demokrácia legyengül, a lassú hanyatlás útjára lép, amikor a nemzeti értékeket feláldozzák, felhígítják, és egy »birodalom«, egyfajta nemzetek feletti kormány felé haladnak”.

Címlapkép: MTI/EPA/ANSA/AFP pool/Andreas Solaro 

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még