logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Visszahódítás? Tízezrek csatlakoztak Zemmour mozgalmához

| Szerző: hirado.hu
Feljelentést tett Éric Zemmour, a jövő évi francia köztársaságielnök-választás jelöltje azt követően, hogy egy rendezvényén rátámadt egy férfi, és sérüléseket okozott a csuklóján. Időközben, 48 óra alatt több mint húszezren léptek be a politikus hétfőn megalakult, Visszahódítás nevű pártjába.

 

Az ellenfeleim a politikai halálomat akarják, az újságírók a társadalmi halálomat, a dzsihadisták pedig a teljes halálomat – így fogalmazott a Valeurs Actuelles által is idézett Éric Zemmour, a jövő évi francia köztársaságielnök-választás jelöltje a Seine-Saint-Denis-beli Villepinte-ben azon a hétvégi gyűlésen, amelyen egy ismeretlen férfi megragadta, és megsérült a csuklóján.

Zemmournál kilenc nap átmeneti munkaképtelenséget állapítottak meg – írja a konzeratív lap, hozzátéve: nyolc napon túl gyógyuló sérülés esetén a büntetés akár három évig terjedő szabadságvesztés és 45 000 eurós pénzbüntetés is lehet.

Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a francia elnökválasztás független jelöltje ellen tüntetnek Párizsban 2021. december 5-én. Franciaországban az elnökválasztás első fordulóját 2022 április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik (Fotó: MTI/AP/Michel Spingler)

A politikus úgy döntött: feljelentést tesz a Villepinte kiállítási központban történtek miatt – értesült az LCI francia televízió. Nyomozást is indítottak az erőszakos cselekmény miatt.

A villepinte-i gyűlésen hívatlanul megjelentek a szélsőbaloldali SOS Rasszizmus (SOS Racisme) szervezet aktivistái, akik dulakodást provokáltak ki az eseményen, majd hatásvadász videókat terjesztettek „sérüléseikről”, mivel az összegyűlt szimpatizánsok határozott fellépéssel eltávolították őket. Egyelőre egymásnak ellentmondó információk állnak rendelkezésre arról, hogy kik és milyen körülmények között sérültek meg a bejelentett rendezvényt megzavaró provokátorok támadásai következtében.

A sérülés néhány másodperccel az újságíró, esszéista beszéde kezdete előtt történt. Az elkövető jelenleg rendőrségi őrizetben van – közölte a BFMTV december 6-án.

Zemmourt az eseményen nagy lelkesedéssel, tapssal fogadták szimpatizánsai.

Kendőzetlenül beszélt a Franciaországot sújtó, szerinte válságos állapotokról a november 30-án közzétett videón, amelyben bejelentette indulását. Azt állította: a franciák elveszítették régi biztonságukat, szabadságérzetüket saját hazájukban. A politikus olyan, a francia közbeszédben tabunak számító témákat érintett beszédében, mint a burka viselésem vagy a gyerekek, fiatalok bántalmazása a migráns hátterű csoportok által.

Már akkor előkészítette a napokban megalakított pártja, a Reconquête (Visszahódítás) kampányát is.

A vasárnap megalakult Reconquête tagságának száma 48 óra alatt 22 ezer főre emelkedett – jelezte az LCI televízió kedd este. A csatlakozók 10 és 100 euró (kb. 3600 és 36 000 forint) közötti összeggel támogatták belépéskor a pártot, átlagosan 30 eurót fizettek – közölte az Lci.fr., mely úgy tudja, a belépő tagoknak kötelező a pénzbeli hozzájárulás megfizetése.

 

Ajánljuk még