logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A szuverenitás jegyében: Macron a francia EU-elnökség előtt egyeztet a V4-ekkel

| Szerző: hirado.hu
Emmanuel Macron a V4-ek elnökségét betöltő Magyarország meghívására Budapestre – értesült a Reuters, mely kiemeli, hogy a köztársasági elnök a francia az Európai Unió soros francia elnökségének megkezdése előtt találkozik a magyar fővárosban a visegrádi országok miniszterelnökeivel. Az európai szuverenitásra hangsúlyt helyező francia politika az országcsoportokra épít – derül ki sajtóforrásokból.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök  egyeztet az EU szociális csúcstalálkozójának második napján a portugáliai Portóban 2021. május 8-án.  Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

December 13-án Magyarországra látogat Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, és csúcstalálkozón vesz részt a visegrádi országok miniszterelnökeivel – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden.

A jövő hétfői program tervezete szerint a francia államfő kétoldalú megbeszélést folytat Áder János köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ezt követően a Várkert Bazár épületében a V4-ek kormányfői egyeztetnek egymással, majd csatlakozik hozzájuk a francia elnök.

A V4–Franciaország-csúcstalálkozó után közös nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak, és a program munkavacsorával zárul – idézte a távirati iroda Havasi Bertalant.

Magyarország, amely jelenleg a visegrádi csoport elnökségét tölti be, hívta meg a köztársasági elnököt, hogy vegyen részt ezeken az eszmecseréken még az Európai Unió soros francia elnökségének megkezdése előtt – áll a köztársasági elnöki hivatal, az Elysée hivatalos közleményében, melyet a Reuters ismertet.

Nem okos megvetni a „refuznikokat”

A küszöbön álló francia EU-elnökség egyik kulcsszava a szuverenitás lesz, Párizs szerint a ki kell dolgozni Európa új, önálló geostratrégiáját – írta a Le Figaro.

A Les Echos című gazdasági lap már az év elején. a visegrádi államoknak a pandémia elleni, sikeres fellépése időszakában felhívta a figyelmet: a V4 csoporttal „ettől kezdve számolni kell Európában”.

A lap a „refuznik” kifejezést használta a V4-ekre – annak idején a kommunista berendezkedésre nemet mondó és Izraelbe kivándorló zsidó csoportokat nevezték így oroszul –, megjegyezve, hogy a V4 csoport „megtalálta a helyét” a Földközi-tenger partján fekvő államokat csoportosító Med7 (Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból, Portugáliából, Görögországból, Ciprusból és Máltából álló csoport) és az északi Hanza-szövetség mellett.

Macron nagyobb európai befolyásra törekedhet

Az áprilisi francia elnökválasztáson induló Emmanuel Macron nagyobb európai befolyásra törekedhet az eddigi német dominanciával szemben, ugyanakkor ehhez szövetségesekre és erősebb francia gazdaságra is szüksége lesz.

Macron november 26-án már Olaszország és Franciaország közötti úgynevezett megerősített együttműködési megállapodást kötött Mario Draghi olasz kormányfővel.

A megállapodás Európai értékszövetséget, közös migrációs és határellenőrzési intézkedéseket, energetikai együttműködést, valamint közös kormányüléseket is magában foglal. A tizenöt oldalas államközi szerződést Emmanuel Macron francia elnök geopolitikai-stratégiai együttműködésnek nevezte.

Újságírói kérdésre válaszolva ugyanakkor cáfolta, hogy a Róma-Párizs közötti megállapodás a távozó német kancellár, Angela Merkel utáni időszakot készíti elő.

Ajánljuk még