logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

OECD-főtitkár: A zöld és a digitális átalakításba kell fektetni a közpénzeket

A bolygónak egy ambiciózusabb, hatékonyabb és globálisan összehangolt cselekvésre van szüksége az éghajlatváltozás elleni küzdelemben – hívta fel a figyelmet az OECD főtitkára a Planet Budapest 2021 konferencián.
A teljes adás itt hallgatható vissza.

Mathias Cormann a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elmondta: Biztató, hogy egyre több ország tűzi ki célul, hogy 2050-re megszűnik nettó CO2 kibocsátó lenni, a jelenlegi nemzeti vállalások azonban nem elégségesek a valódi áttöréshez. Fel kell ismerni, hogy minden országnak mások a lehetőségei, erre pedig azért van szükség, hogy mindenki hozzá tudjon járulni a közös erőfeszítésekhez.

Az OECD egy nagyon hatékony platform a nemzetközi együttműködésre. Sokat segíthet abban, hogy közös javaslatokat tegyenek és közösen valósítsák meg terveiket. Világszerte egyre jobban érzik, hogy sürgető a helyzet, de még többen kellenek ahhoz, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem hatékonyabb legyen. Oroszország, India és Kína meggyőzése is szükséges a megfelelő stratégiához. Egy olyan stratégiára van szükség a klímaügyben, ami figyelembe veszi a különbözőségeket, de mégis egyesít mindenkit a közös cél elérése érdekében.

A világjárvány gazdasági hatása jóval összetettebb, mint a 2008-as pénzügyi világválságé, ugyanakkor a kezdeti kilábalás is gyorsabban indult meg. Ez egyre inkább jövőorientált befektetéseket jelent és sokkal inkább fiskális, azaz pénzbeli támogatásokról van szó.

A zöld és a digitális átalakításba kell fektetni a közpénzeket, ahhoz, hogy a megújulás hatékony legyen. Fontos körülmény, hogy nem értünk végére a járványnak, de a világ már komoly figyelmet fordít arra, hogy a beruházásokat célzottan, az átalakításokat segítve hozzák létre.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még