logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szakértő: Az Európai Bizottság egyre inkább beleszól olyan ügyekbe, amelyekben nincs kompetenciája

Mi adhat igazi támasztékot az európai uniós egységnek? Mi mélyítheti az uniós kohéziót, és mi az, ami ellene hat? – ezekre a kérdésre keresték a választ a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.
Az adás vonatkozó része itt hallgatható vissza.

Az uniós intézkedések jelenleg az integráció mélyítésének irányába mutatnak. A gond ezzel annyi, hogy az Európai Bizottság messze túlterjeszkedik a saját hatáskörén, és mindenáron kapaszkodik az „egyre szorosabb unióklauzulába” és figyelmen kívül hagyja, hogy a döntéseket az Európai Parlamentnek és elsősorban az Európai Tanácsnak, az állam- és kormányfők tanácsának kell jóváhagynia – mondta Szabó Dávid külpolitikai elemző a műsorban.

Az ügyet a szakértő szerint nem lehet lesöpörni az asztalról, mondván, hogy a bizottság egy kártékony szervezet és nem kell foglalkozni vele. A bizottság javaslatai között vannak előremutatóak, de vannak olyanok is szép számmal, amelyeknek vagy a minősége hagy maga után kívánnivalót, vagy túlterjeszkedik a bizottsági hatáskörökön.

További probléma az, hogy a különböző lobbiszervezetek vagy bizonyos szakértők segítségére támaszkodik az Európai Bizottság. Nem egy olyan eset van, hogy egy korábban lobbiszervezetben aktivistaként dolgozó ember később a brüsszeli apparátus tagjaként tárgyal saját egykori lobbiszervezetével és aktivistatársaival. Ez egy olyan személyi és intézményi elfogultságot eredményez, aminek nyomait több témában is láthatjuk.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még