logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kitört a vulkán, lakosok ezrei hagyták el otthonukat

Kitört az indonéziai Jáva sziget keleti részén található Seremu vulkán szombaton, helyi lakosok ezrei hagyták el otthonukat. Legalább egy ember meghalt, több tucatnyian megsérültek.

A mentőszolgálatoknak több lakost kellett evakuálniuk, amikor a lávafolyam elérte falvaikat és lerombolt egy hidat Lumajang járásban. A híd leomlása miatt a járásba nem jut el az orvosi segítség.

A kitörés után két ember eltűnt, nyolc után pedig kutatnak Curac Kerobokanban faluban, ahol háromszáz család házát döntötte romba a láva és a vulkáni hamu. Lumajang járásnak ebben a falujában találtak egy holttestet is. A lávaömlés következtében 41 ember – közöttük két várandós nő – szenvedett súlyos égési sérüléseket – közölte Indah Masdar, Lumajang járás helyettes vezetője.

A környező falvakból pánikban menekült a lakosság,

amikor a láva és a hamu elérte a településeket. Több térség is sötétségbe borult a vulkánból áradó hamu miatt – nyilatkozott Abdul Muhari, a katasztrófa-elhárítás szóvivője. Hozzátette, hogy Lumajang több településén ideiglenes befogadóhelyeket létesítettek.

A hatóságok a kráter körül öt kilométeres körzetben biztonsági övezetet hoztak létre. Az indonéz légteret irányító AirNav Indonesia közleménye szerint a kitörés nem okozott jelentősebb fennakadásokat a légiközlekedésben.

A Semeru, a legmagasabb jávai vulkán legutóbbi jelentősebb kitörése 2020 decemberében volt,

akkor több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el.

Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt gyakoriak a földmozgások. A dél-ázsiai ország területén mintegy 130 működő vulkán található. 2018 végén Jáva és Szumátra között a tenger mélyén történt földmozgás következtében szökőár keletkezett, amely megközelítőleg négyszáz emberéletet követelt.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még