logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gazdasági együttműködésről is tárgyalt Németh Zsolt Washingtonban

Biztonságpolitikáról, gazdasági együttműködésről és politikai kapcsolatokról tárgyalt Németh Zsolt (Fidesz) az Egyesült Államokban, Washingtonban. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a külügyminisztériumban, a szenátusban az európai albizottság elnökével és a kongresszusban a magyar baráti tagozat elnökével folytatott egyeztetést.

Németh Zsolt szombaton az MTI-nek hangsúlyozta: az Egyesült Államok a legfontosabb nemzetközi szereplő a világpolitikában, ezért Magyarországnak kulcsfontosságú a folyamatos, magas szintű párbeszéd fenntartása.

Az Egyesült Államok és Magyarország kétoldalú kapcsolataiban hangsúlyos szerepe van a biztonságpolitikának, ezért ezzel kapcsolatban a nyugat-balkáni stabilitás kérdéséről beszélgettek.

Az Egyesült Államok nagy elismeréssel tekint Magyarország balkáni szerepvállalására, különösen amiatt, hogy a KFOR parancsnokságát ősztől egy magyar tábornok vette át, és Magyarország jelentősen növelte kontingenseinek arányát a térségben – mondta. Hozzátette: szintén komoly elismerést váltott ki, hogy

az afganisztáni evakuációkor sok amerikai állampolgárt is sikeresen menekített ki Magyarország.

Németh Zsolt a tárgyalásokon Ukrajna NATO-csatlakozásával kapcsolatban hangsúlyozta Magyarország elkötelezettségét Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti kisebbségi jogok – különösen a kárpátaljai magyarság szerzett jogainak – tiszteletben tartása előfeltétele Magyarország hozzájárulásának.

Hangsúlyozta: Magyarország elégedetlen az ukrajnai magatartással e tekintetben, és ezt az amerikai partnerek tudomására is adták.

Ismertette, hogy a gazdasági együttműködés területén látványos eredmények vannak: az Egyesült Államok Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Európán kívül, az elmúlt harminc évben a második legjelentősebb tőkebefektető Magyarországon, és több mint százezer magyar munkahely fenntartásához járult hozzá.

Emiatt Magyarország érdeke, hogy az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatok továbbra is fejlődjenek, és hogy megfelelő, kiszámítható legyen az üzleti környezet – emelte ki, hozzáfűzve: az Egyesült Államok támogatja a magyar gazdaságpolitikai intézkedéseket.

Németh Zsolt elmondta: a politikai kapcsolatokkal összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy

az adminisztrációval Magyarország a folyamatos és kiegyensúlyozott kapcsolatokra törekszik.

Fontos az is, hogy Amerikában nagyon erős az a politikai tábor, amely az érték-konzervativizmus talaján hasonlóan viszonyul a társadalompolitika meghatározó kérdéseihez, mint a magyar kormány – közölte a bizottság elnöke, aki szerint az amerikai konzervatív unió tavasszal Budapesten megrendezendő éves konferenciája kiváló fórum lesz az eszmecserére.

Németh Zsolt beszámolt arról is, hogy az eseményre meghívta a kongresszusi és szenátusi találkozókon részt vevő partnereit, és bízik benne, hogy képviseltetik majd magukat a konferencián.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még