logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Brüsszel hatáskörbővítése a tagállamok rovására történik a szakértő szerint

A magyar és lengyel kereset elutasítását kérte a jogállamisági perben a luxembourgi főtanácsnok. Eszerint zöld jelzést adott az uniós forrásokat jogállamisági kritériumokhoz kötő rendeletnek. Az indítvány iránymutató a majdani, jövő év elején esedékes ítéletre nézve. A Fidesz-EP képviselőcsoport tiltakozik az elutasítás ellen, és szerintük Brüsszel visszaél a hatalmával – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője elmondta: Az, hogy jogállamisági feltételekhez kössék az uniós források folyósítását nem volt benne az Európai Unió szerződéseiben. Most éppen azon dolgoznak, hogy egy ilyen mechanizmust hozzanak létre, Magyarország és Lengyelország pedig ellenáll ennek.

A vita arról szól, hogy Brüsszel hatásköre meddig terjedhet ki, és a luxembourgi főtanácsnok döntése a hatáskörbővítés irányába mutat. Az uniós alapszerződésekbe kódolva van a hatáskörbővítés és ezzel egészen addig nem is volt probléma, amíg az Európai Bizottság nem kezdett a tagállamok feje fölött dönteni. Ez a Juncker-bizottság egyik innovációja.

A Bizottság több esetben kezd túlterjeszkedni saját hatáskörén, például a lengyel alkotmánybíróság kapcsán is. A dolog lényege, hogy a tagállamok rovására Brüsszel egyre nagyobb és nagyobb hatalomhoz és döntési jogkörhöz jusson.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még