logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Választ a francia jobbközép: elzárják a langyos vizet?

| Szerző: hirado.hu
Vajúdnak a hegyek, egér születik – talán ez a mottó illene a legjobban a francia jobbközép párt, a szebb napokat is látott konzervatívok LR (Köztársaságiak) néven futó pártjának szerdán kezdődött elnökjelölt-választási kampányához. Az induló jelöltek egyikénél sem mutatták esélyesnek a közvélemény-kutató cégek a 2022-es francia elnökválasztáson. Mégis, az egyik jelölt szerint soha nem volt még ennyire jobboldali Franciaország.

A tét az: ki lesz április 24-e, avagy a jövő évi voksolás hőse, kit indít az LR, melynek jogelődei korábban évtizedekig vezették az országot, vagy vonultak ellenzékbe, amikor még a szocialistákkal működtetett váltógazdaságban voltak a gyakorlatban két pólusú, ha nem is kétpárti politikai palettán?

A választ a párt 140 ezer szavazója fogja megadni a szombatig tartó megmérettetésen. Csütörtökre a választási forgatókönyv szerint már csak két jelölt „marad talpon” a jelenlegi öt közül.

Az öt jelölt a mintegy hathetes kampány után: Xavier Bertrand, az északi Hauts-de-France régió elnöke, volt munkaügyi miniszter, Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke, volt költségvetési miniszter, Michel Barnier, az Európai Unió korábbi Brexit-ügyi főtárgyalója, volt agárminiszter, Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő és a civil társadalomból érkező Philippe Juvin orvos.

Michel Barnier: Biden francia módra

Michel Barnier. Fotó: MTI/EPA/Pool/Olivier Hoslet

A korelnök feltétlenül a 70 éves Michel Barnier – írja a TV5 nevű francia csatorna internetes lapja – ő a legidősebb jelölt a versenyben, és az egyik „favorit”, az LR-szavazók titkos reménysége. A „nyugodt erőt” próbálja sugározni az egykori európai Brexit-tárgyalódelegáció francia tagja. Éberen figyel a társadalom forrongására is. Ő szociális és európai jobboldal megtestesítője, aki „hazafinak és európainak” nevezi magát, és a „tekintélyt, a párbeszédet és a bizalmat” támogatja. A nyilvános üléseken a pulpitus mögé állva tanúsított józansága meggyőző, ám néha elavult példái kritikát váltottak ki. „Tudom a koromat, az a fontos, hogy megőrizzem a lelkesedést, és hogy fel tudjak háborodni” – mondja Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy egykori minisztere (mezőgazdasági és külügyminiszter. A TV5 hozzáteszi: hosszú, 1973-ban kezdődött politikai pályafutása miatt egy időben a „Joe Biden francia módra” elnevezést kapta.

Valérie Pécresse, a „Vaslady”

(Fotó: Valérie Pécresse – Facebook)

A Les Républicains jelöltségéért induló egyetlen nő, az 54 éves Valérie Pécresse talán a legbaloldalibb szereplője a francia jobboldalnak; már-már hisztérikus kirohanásaival sokat tett azért, hogy a közép-kelet-európai országok konzervativizmus-modelljét osztó politikusok, mint például az LR volt elnöke, a jelenlegi megmérettetésen mandátumot nem kapó Laurent Wauquiez, kiszoruljanak a párt élmezőnyéből. Pécresse egy határozottan liberális irányvonallal reméli elnyerni a jelöltséget. Nicolas Sarkozy volt minisztere (felsőoktatás és költségvetés), aki azt állítja, hogy a „legmerészebb” programmal rendelkezik, közölte: „Teljesen, teljesen, zsigerből elszánt vagyok”. Macron többször is támadta, mondván, hogy „robbantotta a kasszát” és közpénzekből kampányol. Pécresse 25 ezer új kórházi munkahelyet hozna létre.

Xavier Bertrand, a nagy visszatérő

(Fotó: Xavier Bertrand – Facebook)

Az 56 éves Xavier Bertrand, aki elsőként lépett pástra az elnökválasztási versenyben, és a felmérések szerint enyhe előnnyel vezet riválisai előtt, harciasan védi a szociális projektjét, bár határozottan kiáll az LR politikája mellett, melyhez hosszabb kitérő után most csatlakozott ismét. „Franciaországért, a jog győzelméért” szlogenjével Nicolas Sarkozy volt minisztere (munka és egészségügy) többek között azokért kampányol, „akik dolgoznak, de nem jönnek ki a fizetésükből”. A nettó, teljes munkaidős minimálbért tehát 1500 euróra emelné, viszont vetélytársaival szemben már 64 éves kortól lehetővé tenné a nyugdíjba vonulást. Emellett szolgálati lakásokat biztosítana az egészségügyi dolgozóknak, akik gyakran azért nem tudnak jelentkezni a kórházi állásokra, mert nem elegendő a jövedelmük, hogy az általában a városközpontban fekvő kórházak közelében béreljenek lakást.

Eric Ciotti, a kemény fiú

(Fotó: Eric Ciotti – Facebook)

Én akarok az a jelölt lenni, aki elzárja a langyos víz csapját” – utal az Alpes-Maritimes képviselője a se hús, se hal nyugat-európai jobboldali politikára. „Civilizációs háborúként” emlegeti a bevándorlást és létrehozná „francia Guantánamót” a legveszélyesebb iszlamisták számára. Automatikusan járó büntetést vezetne be a rendőrök ellen támadóknak, bevezetné a valódi életfogytiglant és Laurent Wauquiez-t tenné meg miniszterelnökké. Ciotti a François Fillon-féle gazdasági terveket valósítaná meg: eltörölné az örökösödési adót és bevezetné a 15 százalékos átalányadót. Meggyőződése, hogy „az ország még soha nem volt ilyen egyértelműen jobboldali”.

Philippe Juvin, az orvos

(Fotó: Philippe Juvin – Facebook)

Az LR-jelöltségért folyó versenyben az öt jelölt között ő a „kis hüvelykujj” – írja a TV5 oldala. A televíziós viták során kiderült, hogy az 57 éves Philippe Juvin megvédené a közszolgáltatásokat az egészségügyi válság idején. „Megtestesítem a humanista jogot, amely törődik másokkal, a liberális jogot, az európai jogot és a közszolgáltatások jogát” – mondta hétfőn az Europe1 adón a Párizs környéki Garenne-Colombes polgármestere. A jelölt egykor Afganisztánban szolgált katonaorvosként. Nemrégiben aggodalmát fejezte ki, hogy a jobboldal „kicsinyíti” vagy „zemmourizálja” magát azzal, hogy „csak a bevándorlásról és a biztonságról beszél”. Emellett mégis kijelentette, hogy aggasztja a „szociális bevándorlás”.

Kapcsolódó tartalom

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még