logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Harminc éve avatták fel a magyar nagykövetséget a Vatikánban

Szent II. János Pál pápasága idején, 1991-ben avatták fel Magyarország szentszéki magyar nagykövetségét, amely most ünnepi fotódokumentációval készül az évfordulóra – közölte a szentszéki képviselet az MTI-vel csütörtökön.

Angelo Sodano bíboros, a szentszéki államtitkárság vezetője 1991. december 4-én avatta fel ünnepélyesen a diplomáciai képviselet épületét, áldását adva a Szentatya, II. János Pál nevében.

A Vatikánnal közösen tervezett évfordulós programokat a járványhelyzet miatt kényszerűen el kellett halasztani. A szentszéki nagykövetség azonban az épületről összeállított fotódokumentációval készült, amelyből az évforduló alkalmából előzetest jelentet meg a magyar sajtóban.

A magyar szentszéki nagykövetség épülete a híres Fraknói-villában található Rómában. A villát 1894-ben építtette Fraknói Vilmos nagyváradi kanonok és arbei címzetes püspök, a 19-20. századi magyar katolicizmus nagyformátumú alakja, a vatikáni magyar történeti kutatások előfutára, aki a Magyar Tudományos Akadémia tagja is volt.

A püspök és sokoldalú tudós felismerte, hogy magyar részről is halaszthatatlan a szervezett történeti kutatásokra figyelő, e kutatásokat összefogó és irányító intézmény megteremtése Rómában. A tudományos munkát koordináló, és a kutatóknak szállást adó intézmény létrehozását Fraknói a saját egyházi javadalmából és jelentős magánvagyonából finanszírozta, és a palotát mecénásként azonnal megnyitotta a tehetséges magyar történészek előtt. A korabeli Róma villanegyedében álló épület egyébként 1895-re készült el.

A római magyar szentszéki nagykövetség (Forrás: MTVA)

A Magyar Történeti Intézet számos történész és művész ösztöndíjasnak biztosított helyet. Az épületet az alapító 1914-ben a magyar államnak engedte át.

A villa később, a trianoni békeszerződés alapján Olaszország birtokába került. 1923. augusztus 1-én az olasz állam visszaadta a magyar kormánynak azzal, hogy nyissák meg benne a Magyar Történeti Intézetet.

1924-től 1927-ig működött ott a Magyar Történeti Intézet, amelyet később az olasz és a magyar állam közötti megállapodásnak megfelelően a Falconieri-palotában székelő Római Királyi Akadémia keretébe illesztettek.

A Fraknói-villa jó ideig bérházként funkcionált, majd a magyar nagykövetség konzulátusát helyezték el benne.

A Magyarország és Vatikán Állam közötti diplomáciai kapcsolatok 1990-ben újultak meg, egy évvel később pedig Angelo Sodano bíboros felavatta a magyar szentszéki képviseletet, amely Keresztes Sándor nagykövettel kezdte meg munkáját. Jelenleg a nagykövetséget Habsburg-Lotharingiai Eduárd vezeti.
A harminc évvel ezelőtti avatásról emléktábla emlékezik meg a szentszéki követség falán.

Ajánljuk még