logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Brüsszel továbbra is kötelezővé tenné a migránsok tagállamok közötti elosztását

Az elmúlt 24 órában több mint 250 határsértőt tartóztattak fel a magyar hatóságok. És csaknem ugyanennyit megakadályoztak abban, hogy illegálisan belépjenek az országba. Közben Brüsszel továbbra is kötelezővé tenné a migránsok tagállamok közötti elosztását. Szerintük a kötelező kvótára azért van szükség, mert az unió tagállamai nem szolidárisak egymással. Menczer Tamás államtitkár azt mondta: felháborító, hogy Brüsszel – Soros Györgyhöz hasonlóan – nyitott társadalmat akar létrehozni. A magyar álláspont azonban változatlan, nemet mond a migrációra – számolt be az M1 Híradója.

Embercsempészbandát számolt fel a Terrorelhárítási Központ Budapesten. Az albán férfi a gyanú szerint társával hónapok óta csempészett Nyugat-Európába migránsokat Magyarországon keresztül. A házkutatás során az ehhez használt hamis útlevelek mellett nagy mennyiségű készpénzt és egy autót is lefoglaltak. A migránsokat először a déli határról Budapestre vitték, majd munkásszállókon és hostelekben szállásolták el őket. Innen indultak tovább Nyugat-Európába a Liszt Ferenc repülőtéren keresztül. Az 54 éves albán férfit letartóztatták, társa ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Az elmúlt 24 órában újabb két embercsempész bukott le. Egy szerb nő 13 migránst próbált nyugatra juttatni egy osztrák rendszámú autóban az 1-es főúton. Egy lett férfi pedig 27 illegális bevándorlót bújtatott el egy teherautóban, Komáromban buktak le. Egyetlen nap alatt összesen 254 határsértőt tartóztattak fel a magyar hatóságok. És további 249 határsértőt akadályoztak meg abban, hogy illegálisan belépjen az országba.

Amíg Magyarország a migráció megállításán dolgozik, addig Brüsszel továbbra is kötelezővé tenné a migránsok tagállamok közötti elosztását. A LIBE bizottság spanyol baloldali elnöke szerint a kötelező kvótára azért van szükség, mert az unió tagállamai nem szolidárisak egymással.

Ennek a rendeletnek az lenne a feladata, hogy garantálja a szolidaritást a tagállamokban, például tömeges beáramlás vagy tengeri kutatás-mentés esetén. Illetve olyan esetekben, amikor nagy tömegeket kell kimenekíteni humanitárius folyosókon, mint legutóbb Afganisztán esetében. Ilyenkor a válasz a szolidaritás. Lehetőleg kötelező szolidaritás, amit a menedékkérők kötelező áthelyezését jelenti. Ez a fő üzenet.” – fogalmazott Juan Fernando López Aguilar spanyol szocialista képviselő.

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben mutatta be az uniós migrációs politikáról szóló javaslatát. Ezután készítette el a LIBE is a jelentést, amely kitér például arra is, hogy a kötelező elosztás az ország lakosainak száma, a GDP és a munkanélküliségi ráta alapján történne. És a kvótával a leginkább frontvonalban lévő országokat szeretnék tehermentesíteni. Ilyen például: Spanyolország, Görögország és Olaszország is.

Csakhogy az illegális bevándorlók szinte egész Európát nyomás alatt tarják. A szerb–magyar határnál általában nem menedéket kérnek a migránsok, hanem megpróbálnak erőszakkal átjutni. Legutóbb egy 30 fős csoport kövekkel dobált meg két rendőrautót Ásotthalomnál.

Brüsszel 2027-ig szóló migrációs akciótervének első pontja a befogadásról és integrációról szól – hívta fel a figyelmet korábban Menczer Tamás. Az államtitkár közösségi oldalán szerdán azt mondta: Brüsszel a bevándorlást értéknek tekinti. A magyar kormány viszont meg akarja állítani.

A brüsszeli bevándorlási akcióterv második pontja arról szól, hogy Brüsszel sokszínű, nyitott társadalmakat akar létrehozni a tagállamokban – fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette:

ezt szeretné egyébként Soros György is. A szöveg konkrétan így szól, a politikát a sokszínű társadalom igényeihez kell igazítani.

Menczer Tamás leszögezte: a magyar kormány álláspontja változatlan és egyértelmű: nemet mond a bevándorlásra és a brüsszeli irányításra is.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még