logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó: CNN-interjú = 3 kérdés = 3 hamis állítás

| Szerző: hirado.hu
A CNN-nek szeptemberben adott interjúja után Szijjártó Péter ismét élőben válaszolt az amerikai hírtelevízió műsorvezetőjének álhírekre épített kérdéseire. A külgazdasági és külügyminiszter egyebek között cáfolta, hogy azt mondta volna: az Egyesült Államok megpróbál beavatkozni a jövő áprilisi magyar választásokba, és a „melegellenesnek” bélyegzett gyermekvédelmi törvénnyel, valamint a járványvédelem hazai kezelésével kapcsolatban is kiigazította a baloldali sajtó torzításait.
A balliberális sajtó egyenlete: 1 CNN-interjú = 3 kérdés = 3 hamis állítás. Ezzel a felütéssel posztolta Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt az interjút, amelyet az amerikai CNN televíziónak adott. Ebben a politikus újfent cáfolta a magyar kormány tevékenységét és szerepét firtató, a nyugati médiumokban megjelent állításokat.
A CNN által az idén nagyjából kéthavonta megszólaltatott tárcavezető egyebek mellett leszögezte: korábban rosszul idézték őt a Financial Timesban, hiszen

nem állított olyat, hogy az Egyesült Államok be fog avatkozni, illetve megpróbál beavatkozni a jövő tavasszal esedékes magyarországi országgyűlési választásokba.

A műsorvezető harmadik – helyreigazításra szorult állításokra alapozott – kérdése az volt, a politikus valóban úgy gondolja-e, hogy az amerikaiak közreműködnének annak érdekében, hogy elérjék a Fidesz jövő évi választási vereségét?
Szijjártó szerint a kérdés önmagában újabb klasszikus iskolapéldája annak, hogyan terjesztik az álhíreket, hiszen számos felvételen ellenőrizhető, mit is válaszolt a brit napilap kérdéseire. „Olyan idézeteket tettek bele a válaszaimba, amelyeket sosem mondtam” – reagált a politikus. Mint arról korábban beszámoltunk, Szijjártó Péter a múlt héten Nikola Selakovicot fogadta Budapesten, majd a szerb kollégájával közös sajtótájékoztatón a Financial Times kérdésére válaszolva kijelentette:

„Nem a Holdon élünk, hanem Közép-Európában, így minden bizonnyal lesznek külső beavatkozási kísérletek a magyar választási kampányba, egyes előkészületi fázisokat már sikerült is detektálnunk. A magyar szolgálatok teszik a dolgukat ezek elhárítása érdekében.

Szijjártó válaszát a brit lap mellett a nyugati és magyar baloldali sajtóorgánumok is úgy interpretálták, mintha a külügyminiszter konkrétan megnevezte volna az Egyesült Államokat, mint a magyarországi választásokba beavatkozni szándékozó nagyhatalmat. Az értelmezés megkönnyítése érdekében a tárcavezető némiképp bővebben vezette elő korábbi válaszát a CNN műsorvezetőjének, aki beszéde közben többször is megakasztotta a minisztert.
Történelme során az országunknak mindig számolnia kellett azzal, hogy a régiót a Nyugat és a Kelet részéről egyszerre érik befolyásolási kísérletek, amelyek folyamatosak és velünk maradnak a jövőben is – mutatott rá a politikus, és kijelentette: egyes nagykövetségek nyíltan finanszíroznak kormányellenes cikkeket és juttatnak forrásokat pályázati úton az úgynevezett szabad sajtó részére.

Tudja, megvannak a titkosszolgálataink, amelyek már észleltek bizonyos előkészületeket ezen a téren, melyek szerint bizonyos országok, bizonyos entitások, bizonyos szervezetek befolyásolni szeretnék a közakaratot Magyarországon, még a választások vonatkozásában is, de ezeknek a szolgálatoknak, amelyek közül az egyik az én tárcám alá tartozik, kötelességük fellépni az ilyen beavatkozási kísérletekkel szemben. És természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk: kizárólag a magyar emberek dönthessenek az ország jövőjéről” 

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.
A kérdésekbe csomagolt, Szijjártó által helyreigazított vagy cáfolt állítások között elhangzott, hogy az EU nagyon elégedetlen a magyar kormánnyal, amely meleg- és leszbikusellenes törvényeket fogad el, egyre több gazdasági megállapodást köt Kínával, és még abban is megakadályozta Brüsszelt, hogy elítélő nyilatkozatot léptessen életbe a hongkongi kormányellenes tüntetések leverése miatt. A műsorvezető ezzel kapcsolatban megkérdezte: miért maradnánk egy olyan klubban, amelynek nem tartjuk be a szabályait?
Szijjártó erre újfent rávilágított: Magyarország elkötelezett tagja az Európai Uniónak, a kormány szándéka pedig az, hogy az EU erős legyen, erősebb mint jelenleg, de álláspontunk szerint azzal, hogy létrehozunk egy „Európai Egyesült Államokat”, ez nem lesz lehetséges. Mint mondta, egy erős Európai Unió csak erős tagállamokra épülhet.

„Nem fogadtunk el semmilyen melegellenes törvényt, a demokratikusan választott magyar parlament egy a gyermekek védelméről szóló törvényt fogadott el, ami biztosítja, hogy a gyermekek szexuális felvilágosítása kizárólag a szülők joga, és nem mond semmit az LMBTQ-közösségről. Ez hazugság, álhír”

– szögezte le Szijjártó Péter.

Az interjú elején a járvány kezelésével kapcsolatban, kérdés formájában elhangzott állításra, miszerint Magyarországon viszonylag alacsony az átoltottság, a miniszter elárulta: jelenleg 70 százalékon állunk az átoltottságban, a vakcinákból további több millió adag áll rendelkezésünkre, és már regisztrálni sem kell az oltás felvételéhez.

Szijjártó felhívta a CNN nézőinek figyelmét arra is, hogy az emlékeztető, harmadik oltás felvételében első helyen állunk az EU-ban, az oltásra jogosultak nagyjából 35-36 százaléka már megkapta a harmadik oltást. Ezenfelül az elsők között voltunk a tagállamok közül, amelyek elérték a 60 százalékos átoltottságot, ami lényeges volt a gazdaság újraindítása, az ország megnyitása és a korlátozások feloldása érdekében.

A külügyminiszter számos interjút adott baloldali médiumoknak az elmúlt években. Ezek közül emlékezetes a stuttgarti tévécsatorna októberi interjúja, amikor a tárcavezető nemzetközi jogból volt kénytelen „korrepetálni” a felkészületlen és elfogult, a magyar határvédelmet bizonyítékok hiányában durva vádakkal illető német riportert, és a miniszter szeptemberi, CNN-nek adott interjúja, amelyben a politikus parázs vitába keveredett a csatorna meleg riporterével.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még