logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hagyott szomjan halni egy ötéves kislányt a német nő, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz

| Szerző: hirado.hu
Az egykori Iszlám Állam-tag életfogytiglani börtönbüntetést kapott, mert rabszolgaként tartott egy jazidi nőt és lányát, és hagyta, hogy a gyermek szomjan haljon. A vádak emberiesség elleni bűncselekmények, háborús bűnök, emberkereskedelem, népirtás és gyilkosság voltak – írja az RND német lap.

 

A rabszolgasorba taszított jazidi kislány halála miatt indított perben a frankfurti felsőbíróság járt el. A bírák kedden népirtás és halállal végződő háborús bűntett miatt találták bűnösnek az iraki Taha al-J. Az elítéltnek emellett 50 000 eurós kártérítést kell fizetnie az édesanyának.

Az elnöklő bíró, Christoph Koller közölte, hogy a világon ez az első ítélet, amelyet az Iszlám Állam terrorista milícia által a jazidi kisebbség ellen elkövetett bűncselekmények miatt hoztak.

Az ítélet indoklásánál a vádlott összeesett a teremben, és az ülés félbeszakadt.

Al-J. a gyanú szerint az Iszlám Állam feltételezett tagjaként 2015 júliusa és szeptembere között rabszolgaként tartott és bántalmazott egy jazidi nőt és kislányát. Az ötéves gyermeket büntetésként az iraki Fallúdzsában lévő birtok udvarán, a tikkasztó hőségben egy ablakrácshoz kötözte, a gyermek pedig a vádirat szerint szomjan halt.

Az Iszlám Állam „erkölcsrendőrségének” tagja volt

Az Iszlám Állam szisztematikusan üldözte a jazidi vallási közösséget. Jennifer W.-t, Al-J. egykori feleségét, akivel az iszlám szertartások szerint kötött házasságot, októberben tíz év börtönbüntetésre ítélte a müncheni felsőbb tartományi bíróság. Jennifer W. ellen az volt a vád, hogy hagyta szomjan halni a kislányt, és nem kelt a védelmére.

Jennifer W. az alsó-szászországi Lohnéból származó német, protestánsként nevelkedett, 2013-ban azonban áttért az iszlám hitre.

Az Associated Press szerint 2014-ben Törökországon és Szírián keresztül Irakba utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Az ügyészek szerint Jennifer W. 2015-ben az Iszlám Állam felfegyverzett úgynevezett „erkölcsrendőrségének” tagja volt, Fallúdzsában és Moszulban olyan nőket „ellenőrzött”, akik nem feleltek meg a csoport szigorú öltözködési és magatartási kódexeinek

Az Al-J. elleni perben a feleség tanúként erőszakosnak nevezte volt férjét.

A kislány és édesanyja a jazidik elleni rendszerszerű és kiterjedt támadások révén került az Iszlám Állam tagjaiként tevékenykedő párhoz a terrorszervezet hatalmának csúcsán, 2015-ben. A pár a dzsihadisták egyik legfontosabb iraki bázisának számító Fallúdzsában lakott. A jazidi nőt és gyermekét rabszolgaként tartották. A kislány megbetegedett, mire a férfi a házuk udvarán kikötözte egy ablakrácshoz, és otthagyta a szabad ég alatt a hőségben étlen-szomjan. Az áldozat kiszáradás miatt meghalt.

Az Iszlám Állam a jazidik teljes megsemmisítését tűzte ki célul

Az ENSZ a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának egy 2015-ben közölt jelentésében állapította meg először, hogy az Iszlám Állam a népcsoport teljes megsemmisítésének céljával üldözi a jazidikat, vagyis jogi értelemben népirtást hajt végre. Egy évvel később az Emberi Jogi Tanács megbízásából független szakértők által végzett vizsgálat is arra a megállapításra jutott, hogy az Iszlám Állam fellépése a jazidik ellen kimeríti a népirtás fogalmát.

A dzsihadisták rajtaütésekkel és fosztogatásokkal, tömeges kivégzésekkel, rabszolgasággal, szexrabszolgasággal és a bűncselekmények számos egyéb fajtájával próbálták elpusztítani a mintegy 400 ezres kisebbséget.

A jazidi perzsa eredetű szó, jelentése „Isten követői”. A jazidiak az Iszlám Állam célkeresztjébe kerültek, több brutális gyilkosságot, nemi erőszakot követtek el ellenük.

A magyar állam helyben, a Hungary Helps programon belül segíti az iraki jazidi közösséget, lehetővé téve a népirtást szenvedett közösség tagjainak a szülőföldön maradását, vagy az oda való visszatérését.

A címlapfotó illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Gailan Hadzsi)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még