logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Először szállt le egy 190 tonnás Airbus az Antarktiszon – VIDEÓ

| Szerző: hirado.hu
Először szállt le sikeresen egy Airbus A340-es az Antarktisz jegén, amellyel utánpótlást szállítottak a Wolf’s Fang nevű táborhelyre, ahol a vendégek luxuskörülmények között időzhetnek az Antarktiszon. A küldetésért felelős portugál légitársaság máris azt tervezi, hogy rendszeres járatokat indít turisták számára is.

 

Az Airbus november 2-án szállt fel a dél-afrikai Fokvárosból, majd 5 órával később és 4630 kilométerrel távolabb, az örök fagy birodalmában található Wolf’s Fang nevű táborhely mellett landolt, ahol a vendégek luxuskörülmények között időzhetnek az Antarktiszon – írta az IFLScience.

A kifutópálya háromezer méter hosszú és gleccserjégből áll, az érkező gépek fékezését az egyedi felszerelésekkel kialakított barázdák segítik.

A repülőgép kapitánya, Carlos Mirpuri azt mondta, hogy a futópályát hihetetlenül nehéz észrevenni, emellett a környéken ráadásul a leszálláshoz szükséges navigációs eszközök sincsenek. A fogcsikorgató hideg veszélyezteti a gép műszereit, a hó és jégtömeg miatt visszaverődő fény miatt pedig a magasságot is nehéz felmérni.

Mivel a Wolf’s Fang közelében nincs hivatalos repülőtér, a környéken csak speciálisan képzett legénység repülhet. A landolás előtt általában komoly izgalom és szorongás lesz úrrá egy pilótán, ugyanis az Antarktiszon összesen 50 leszállásra alkalmas hely található, viszont a nagy tömegű légi járművek kizárólag a vastag jégfelszínt érinthetik meg, emiatt a manőverezés fokozott összpontosítást igényel.

Az Antarktiszon először 1928-ban landolt repülőgép, akkor egy egyfedelű Lockheed Vega–1 érte el a kontinens felszínét.

A címlapfotón a Antarktisz jegén november 2-án landolt Airbus utasszállító repülőgép (Forrás: Youtube)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még