logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Életfogytiglan az egykor magyar lapokat is birtokló sajtómágnás lányának?

| Szerző: hirado.hu
Akár élete végéig börtönben ülhet Ghislaine Maxwell, a korábban több magyar napilapot is megvásárló, néhai Robert Maxwell sajtómágnás lánya – értesült a Le Figaro. A közéleti hírességet azzal a vádolják, hogy kiskorú lányokat toborzott a szexkereskedelemmel is foglalkozó egykori pénzember, Jeffrey Epstein számára, akinek évekig a barátnője volt.

 

Ma vette kezdetét New Yorkban a szexuális bűncselekményekkel vádolt, majd a börtönben öngyilkosságot elkövető milliárdos, Jeffrey Epstein volt barátnője, Ghislaine Maxwell pere, amely azt hivatott kideríteni, hogy kerítőként toborzott-e a pénzember és környezete számára kiskorú lányokat tíz éven át, 1994 és 2004 között – írja a Le Figaro.

Csak egy kis munka

Az egykori brit sajtómágnás, Robert Maxwell 1961-ben Párizs közelében született lánya, aki francia, brit és amerikai állampolgárságú, a hathetes tárgyalás után akár életfogytiglani börtönbüntetéssel nézhet szembe.

A vád négy, nevét a nyilvánosság előtt nem vállaló nő vallomására épít. Közülük ketten mindössze 14 és 15 évesek voltak, amikor iskolájuk, illetve munkahelyük közelében megszólították őket, először még csak filmezést ajánlva számukra. A filmezésből később „csak masszázs” lett, ezt kellett végezniük néhány száz dollárért befolyásos New York-i embereknek, akik úgymond készen álltak arra, hogy a még szinte gyermeknek számító lányok „karrierjét felvirágoztassák”.

Az amerikai szövetségi ügyészek szerint Ghislaine Maxwell, aki évekig a barátnője volt Jeffrey Epstein pénzembernek (kettejük viszonya, például, hogy élettársak voltak-e, nem tisztázott, jegyzi meg a Le Figaro), barátjával közösen nemi erőszakot is elkövettek kezeik közé került, gyakran kiskorú áldozatokon Epstein londoni, manhattani, floridai vagy éppen új-mexikói otthonában.

Hírhedt sziget, exkluzív vendégek

Mint később köztudottá vált, Epstein kiterjedt szexkereskedelemmel foglalkozott, s e hálózatában szintén tömegesen éltek vissza és fajtalankodtak kis- és fiatalkorú személyekkel. Hírhedt „pedofil szigetén”, a karibi St.James szigeten Bill Clinton elnök 26 alkalommal lehetett vendég, ismertebb kuncsaftjai között szerepelt András yorki herceg, Ehud Barak volt izraeli kormányfő, Alan Dershowitz amerikai sztárügyvéd és Woody Allen filmrendező is.

Amikor Donald Trump, akinek társaságába Epstein szintén beférkőzött, rájött, hogy a pénzember fiatalkorú lányokat zaklat, akkor – Bill Clintonnal és Woody Allennel szemben – azonnal megszakította vele a kapcsolatot, sőt kitiltotta a szexuális bűnözőt floridai birtokáról.

Epstein igen rövid időn belül öngyilkos lett, miután 2019-ben őrizetbe vették, manhattani börtöncellájában, még azelőtt, hogy részletesen tisztázódott volna, milyen módon és gyakorisággal vették igénybe szolgáltatásait világszerte ismert személyiségek.

Maxwell és a vízbe esett birodalom

Valóságos sajtóbirodalmat épített fel az egykor sóbányáiról híres kárpátaljai Aknaszlatinán született Ján Ludvík Hyman Binyamin Hoch, aki Robert Maxwell néven 1984-ben szerezte meg a brit Mirror Groupot. A magyar rendszerváltás éveiben Maxwell több magyarországi lap tulajdonát is megszerezte. 1990 februárjában alapította meg cége a Magyar Hírlap Kiadói Részvénytársaságot, majd 1991 szeptemberében birodalmának része lett az új kisebb formátumú, tabloid, az Esti Hírlap című „bulvárlap” is.

Csakhogy Maxwell Magyarországon sokak által készpénznek vett vagyona és sajtóbirodalma ekkor már csak papíron létezett. Csőd szélére került cégeit Maxwell a Mirror nyugdíjalapjából elsikkasztott több mint 400 millió fonttal próbálta megmenteni. Amikor a botrány kipattant, Maxwell vízbe esett luxusjachtjáról Tenerifénél és megfulladt.

80 év magány?

Ghislaine Maxwell valószínűleg ártatlannak vallja magát a hat vádpontban, amelyek miatt akár 80 év börtönbüntetés is vár rá, de várhatóan nem fog felszólalni a tárgyaláson – írja a Le Figaro.

A lap megjegyzi: Ghislaine Maxwell, aki 18 hónapja van előzetesben, ügyvédein keresztül panaszkodik a brooklyni börtönben uralkodó fogva tartási körülményei miatt, erről a Mail on Sunday című brit lapban cikket is megjelentetett, melyben az ételekre és a bánásmódra panaszkodott. Testvérei pedig november 22-én nem máshova, mint az ENSZ önkényes fogva tartással foglalkozó munkacsoportjához fordultak ügyében.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még