logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Legalizálja a kannabiszfogyasztást az új német koalíció

| Szerző: hirado.hu
Valóban pénzt kellene keresnie az államnak azzal, hogy a függőség, a tartós pszichózis és a testi-lelki szenvedés veszélyébe sodorja polgárait? – tette fel a kérdést a CDU egyik politikusa azután, hogy az új német kormány koalíciós megállapodásából kiderül: az SPD, a Zöldek és az FDP legalizálja a marihuána fogyasztását. Ez a liberalizáció a szerdán bemutatott koalíciós szerződés egyik legfontosabb intézkedése.

 

Nyolc héttel a választások után aláírta koalíciós megállapodását Németországban a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a liberális FDP. Az SPD-s Olaf Scholz kancellársága „látványosnak szánt” intézkedésekkel indul – írja a Le Monde című baloldali francia lap, kiemelve, hogy az első lépések közül a marihuána értékesítésének legalizálását.

Ifjúságvédelem?

A három párt azt reméli, az intézkedéssel „ellenőrizhetővé válik a minőség és az ifjúságvédelem is megvalósul” – áll a ZDF által szemlézett koalíciós megállapodásban.

Az utcán elhelyezett rózsákkal, keresztekkel és cipőkkel emlékeznek az áldozatokra Frankfurtban 2009. július 21-én, a drogfogyasztás áldozatainak emléknapján. A Majna menti város a németországi kábítószerfogyasztás fővárosaként vált hirhedtté. (Fotó: MTI/EPA/Boris Roessler)

Hamarosan törvénybe is foglalják a javaslatot. A három párt azt ígéri, négy év után megvizsgálják döntésük társadalmi hatásait. A marihuána vásárlását élvezeti szerként felnőtteknek teszik lehetővé az erre engedélyt kapó üzletekben.

Az illegális szerek esetében pedig elképzelhető, hogy úgynevezett Drug-Checkinget vezetnek be. Ezzel például bulizó fiatalok vizsgáltathatnák meg, hogy illegálisan beszerzett kábítószerük milyen anyagokat tartalmaz.

A Zöldek társelnöke, Robert Habeck a marihuána értékesítésének legalizálásától azt reméli, „mélyütést visznek be a feketepiacnak”. Emellett abban bízik, hogy az államkasszába így befolyó összeg elég lesz ahhoz, hogy felvilágosító és megelőző kampányokat tudjanak belőle finanszírozni.

Ez a liberalizáció, amelynek révén Németország Hollandia után a második olyan ország lenne az Európai Unióban, amely az ellenőrzött értékesítés útját választja, az Angela Merkel utódjának számító három párt szerdán bemutatott koalíciós szerződésének egyik legfontosabb intézkedése.

Jöhetnek a „kávézók”

A szociáldemokrata Olaf Scholz vezette jövőbeli csapat engedélyezni kívánja „a kannabisz ellenőrzött forgalmazását felnőttek számára, engedélyezett üzletekben történő fogyasztás céljából ” – áll az SPD (szociáldemokraták), a Zöldek és az FDP (liberálisok) által aláírt szerződésben.

Németországban már most is kevésbé korlátozó jogszabályok vannak érvényben, mint sok európai szomszédjánál, és néhány városban, például Berlinben, lehetőség van arra, hogy néhány grammot személyes fogyasztásra tartsanak. A kannabisz gyógyászati célú használatát 2017-ben szintén engedélyezték.

A fű legalizálását a Zöldek és a Liberálisok követelik, az SPD hagyományosan vonakodik ettől és a kísérletezést támogatja.

Még ha a jövőbeni értékesítési helyek – dohányboltok, “kávézók” vagy gyógyszertárak, ahogyan azt a Gyógyszerészek Szövetsége javasolta – még nincsenek is meghatározva, a projekt most jó úton halad, különösen közegészségügyi okokból, állítja a három párt.

Bagatellizált kábítószerezés

Kannabiszültetvény. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A legalizálásnak azonban még mindig sok ellenzője van Németországban. Stephan Pilsinger, a CDU drogellenes szóvivője azzal vádolja a koalíciót, hogy „kísérletet folytat társadalmunk és fiataljaink egészségével”.

„Valóban pénzt kellene keresnie az államnak azzal, hogy a függőség, a tartós pszichózis és a testi-lelki szenvedés veszélyébe sodorja polgárait? Szerintem ez erkölcstelen” – jelentette ki Pilsinger az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

A rendőrszakszervezetek szerint a kannabiszfogyasztás „bagatellizálásától” tartanak. Az addiktológusok a fiatalok mentális egészségére gyakorolt lehetséges hatásokra és a rák kockázatára is figyelmeztetnek.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még