logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Le akarták lőni a Mikulást, golyóálló mellényt kell viselnie

Egyhetes börtönbüntetésre ítéltek egy holland férfit, aki 2019-ben novemberében, az egyik közösségi médiafelületen, a Mikulást (Sinterklaas) játszó személy „kilövésével” fenyegetődzött – jelentette szerdán a helyi sajtó.

A közlések szerint a Mikulásnak a fenyegetés miatt golyóálló mellényt kellett viselnie az Apeldoornban rendezett 25 ezer fős népünnepélyen. A fenyegetődző férfit, két másik társával együtt, az ünnepély kezdete előtt egy nappal tartóztatták le.

Sajtóinformációk szerint Michael Van Zejl a Majority Perspective nevű antirasszista szervezet aktivistája. Ez az alapítvány 2018-ban pert indított a holland állam ellen, a nemzeti karácsonyi ünnepkörhöz kötődő, diszkriminatívnak vélt Fekete Péter (Zwarte Piet)-hagyomány eltörléséért.

A holland tradícióknak megfelelően a Fekete Péter – a Mikulás segédje – koromfeketére mázolt arcú figura. Kritikusai azonban úgy vélik, hogy a fekete bőrű emberek negatív sztereotípiája és a hétköznapi rasszizmus szimbóluma.

Egyesek véleménye szerint a fekete bőrű állampolgárok közül sokan a rabszolgaság örökségeként értelmezhetik a feketére festett arcú, afroparókás, jelmezbe öltöztetett figurát.

Az apeldoorni ünnepség napján a rendőrség még 12 embert helyezett őrizetbe. Köztük radikális jobboldali szervezetek szimpatizánsait, akik a Fekete Péter-hagyomány fennmaradását támogatják.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még