logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ferenc pápa vértanúnak nyilvánított öt meggyilkolt papot

Ferenc pápa vértanúnak nyilvánított az 1871-es párizsi kommün idején meggyilkolt öt katolikus papot, akiket – mint fogalmazott – a „hit elleni gyűlöletből” öltek meg – jelentette be csütörtökön a Vatikán.

A döntés értelmében a papokat boldoggá avathatják, ami az első fontos lépés a szentté avatás felé vezető úton. A keresztény vértanúk esetében nincs szükség a közreműködésükkel végbement csoda bizonyítására sem.

A Szentszék csütörtöki közleményében két papot nevezett meg közülük: Enrique Planchart-t és Ladislao Radigue-t. Az öt vértanú papot 1871. május 26-án, Párizsban gyilkolták meg.

A párizsi kommün a katolikus egyház ellensége volt, amelyet cinkossággal vádolt „a monarchia bűncselekményeiben”. Elkobozta az egyház vagyonát, ingatlanait, és papok, apácák, szerzetesek százait tartóztatta le.

Mindössze két hónapos uralma ellenére a kommünnek nagy hatalma volt, elválasztotta az egyházat az államtól, ami más formában máig fennáll Franciaországban. A kommün alatt 26 templomot zártak be, és számos katolikus iskolát államosítottak.

Amikor a francia nemzeti hadsereg visszaszerezte a hatalmat, a kommünárok, ahogy nevezték őket, bosszúból sok papot és a párizsi érseket is agyonlőtték a „Véres Hét” során.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még