logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Soha nem volt még az Európai Unió olyan nyomás alatt, mint most

V4-es csúcstalálkozót tartottak Budapesten. Az egyik fő téma a migráció volt, hiszen Lengyelország keleti és Magyarország déli határán is veszélyes a helyzet. Orbán Viktor azt mondta, soha nem volt még az unió ilyen migrációs nyomás alatt. A miniszterelnök megismételte, hogy Magyarország egész Európát védi, így az lenne a tisztességes, ha legalább a felét megtérítené Brüsszel a határvédelem költségeinek – számoltak be róla az M1 Híradójában.

Idén eddig 36 ezer határsértés történt a lengyel–fehérorosz határon. Varsó szerint 3–4 ezer migráns táborozhat a határ belarusz oldalán.

Az illegális migránsok csoportjai az erőszaktól sem riadnak vissza, hogy bejussanak az Európai Unió területére. A lengyel kormány a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emel a Fehéroroszországgal közös határszakaszon. A határ menti térségben november végéig rendkívüli állapot van érvényben. A kialakult helyzetről a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki kezdeményezésére Budapesten tárgyaltak a visegrádi országok vezetői.

Soha nem volt még az Európai Unió olyan nyomás alatt, mint most. Migráció mindig volt valamilyen irányból, de sosem volt egyszerre három irányból

fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök.

Egyszerre három irányból éri migrációs nyomás az uniót. Délről a szubszaharai térségből a feláramlás folyamatos, a tengeren keresztül az NGO-hajók folyamatosan szállítják a migránsokat az európai partokhoz, a nyugat-balkáni útvonal pedig megint tele van – jelentette ki Orbán Viktor a V4-es kormányfők egyezetetését követően. A miniszterelnök azt mondta, a balkáni útvonalon, amelyen eddig az idén 100 ezer illegális migránst állítottak meg a magyar határon, jönni fognak az Afganisztánt elhagyók is.

Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Budapesten, a Karmelita kolostorban (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A kormányfő kiemelte, hogy naponta 30–35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, és az Európai Uniónak azzal kell számolnia, hogy a balkáni útvonalon a nyomás nőni fog. Hozzátette: itt van a harmadik irány is, az újabb támadás, amelyet a lengyelek szenvednek el, a lengyel barátaink állnak támadás alatt a keleti irányú migráció miatt. Orbán Viktor rámutatott: mindeközben Brüsszel elhibázott politikát folytat.

Brüsszel gyakorlatilag mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást. Minden, amit a nemzetközi migrációs nyelvezet úgy hív, hogy pool-faktor, az mind működésbe van hozva, és az Európia Unió mind támogatja

– mondta a magyar kormányfő.

Majd hozzátette: „támogatja az NGO-kat, integrációs programokat hirdet és így tovább. Egyedül egy dologra nem ad pénzt, ez pedig a határ fizikai megvédése. Úgyhogy a magyar álláspont továbbra is az, hogy az Európia Uniónak ki kell fizetnie az európai határvédelemnek a költségeit.

Úgy lenne korrekt, ha a költségeket legalább elfeleznénk, a költségek felét álljuk mi, magyarok, de a másik felét adják ide Brüsszelből, tekintettel arra, hogy nemcsak magunkat, hanem egész Európát is védjük – hangsúlyozta a miniszterelnök, majd hozzátette: azt javasolják az Európai Uniónak, hogy ne támogasson egyetlen olyan országot sem, amelynek köze van az EU külső határára, így a lengyel határra nehezedő migrációs nyomáshoz.

Mateusz Morawiecki azt mondta, hogy a jelenlegi helyzet több, mint migrációs krízis.

Ez egy új politikai krízis, amelyben az embereket felhasználják a Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjével együttműködő embercsempészek és a maffia, hogy nyomást gyakoroljanak az Európai Unióra, és hogy káoszt teremtsenek az EU-n belül” – emelte ki a lengyel kormányfő.

Aki egyetértett azzal, amit Orbán Viktor már 2015-ben megfogalmazott: az államoknak maguknak kell eldönteniük, kik térhetnek be hozzájuk, ezért védeniük kell határaikat.

Mateusz Morawiecki lengyel, Eduard Heger szlovák, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh kormányfő a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Budapesten, a Karmelita kolostorban (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ami a lengyel–fehérorosz határon zajlik, elfogadhatatlan, a migráció végtelen probléma, az továbbra sincs megoldva – fogalmazott Andrej Babiš cseh miniszterelnök.

Amikor 2015-ben Magyarország elsőként kerítést épített a szerb és a horvát határon mindenki kritizálta Orbán Viktor miniszterelnököt. Hat évvel később, az Európai Tanácsban több miniszterelnök az Európai Bizottságtól pénzt akar arra, hogy kerítést építhessenek” – mondta a cseh kormányfő, aki szerinte az embercsempészek elleni harc nem hatékony, a schengeni övezeten belül elsőként Magyarország állt ellen velük szemben úgy, ahogy kell.

A Szlovák Köztársaságnak következetes az álláspontja, az Európai Unió területi egységének és tagállamainak védelme magától értendő feladat

– emelte ki Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Szolidaritásunkat fejezzük ki Lengyelországgal, és felajánlunk mindenfajta segítséget, amire csak szükség lehet” – hangsúlyozta.

Eduard Heger azt is elmondta, hazája része azoknak az államoknak, amelyek belügyminiszterei az Európai Bizottsághoz fordultak segítségért a fehérorosz határnál történtek után.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még