logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megszületett a koalíció Németországban, de az egészségügyi tárcát senki sem akarja

| Szerző: hirado.hu
Közel két hónapig tartó egyeztetések után szerdán megszületett a megállapodás a hárompárti koalíciós kormányról Németországban. A szociáldemokraták (SPD), a Zöldek (Die Grünen) és a szabaddemokraták (FDP) szerda délutáni közös sajtótájékoztatójukon azt is bejelentették, hogy kik kapják a fontosabb tárcákat.

A várakozásoknak megfelelően az úgynevezett „közlekedésilámpa-koalíció” valósult meg, amelyben a szeptember végén tartott szövetségi Bundestag-választáson győztes szociáldemokraták (SPD) jelképezik a piros színt, a szabaddemokraták (FDP) a sárgát, míg a Die Grünen a zöldet.

A Focus Online berlini élő tudósítása szerint az SPD hat, a zöldek öt, a szabaddemokraták négy miniszteri tárcát kapnak a várhatóan még decemberben felálló új kabinetben. A szociáldemokraták esetében egyelőre annyi biztos, hogy Olaf Scholz pártelnök váltja Angela Merkelt a szövetségi kancellári poszton, a miniszterjelölteket azonban egyelőre nem nevezték meg.

Az eddig Scholz által vezetett pénzügyi tárca élére az FDP elnöke, Christian Lindner kerülhet. A Der Spiegel úgy értesült, hogy

vita alakult ki az egészségügyi tárca körül, azt ugyanis egyik párt sem venné át szívesen a jelenlegi, egyre romló koronavírus-helyzetben.


A tárcák tervezett elosztása (nem végleges)

Az SPD hat miniszteri poszt várományosa: az egészségügyi, a védelmi, a munkaügyi és szociális, a kancellária- és a gazdasági minisztériumé.

A Zöldeké lehet öt tárca: a külügyi Annalena Baerbock (társelnök), a gazdasági és klímaügyi Robert Habeck (társelnök) vezetésével, valamint a körmenyezvédelmi, a mezőgazdasági és a családügyi minisztérium élére is a Zöldek jelölhetnek minisztert.

Az FDP-é négy minisztérium: a pénzügyit Christian Lindner (pártelnök) vezeti, a közlekedésit Volker Wissing, az oktatási minisztériumot Bettina Stark-Watzinger, az igazságügyit Marco Buschmann.

A szeptemberi Bundestag-választáson az SPD végzett az első helyen, a szavazatok 25,7 százalékával. Eddigi koalíciós társa, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett, így már csak a második számú politikai erő Németországban. A Zöldek 14,8 százalékkal a harmadik helyen, a liberálisok 11,5 százalékkal a negyedik helyen végeztek.

A legutóbbi, 2017-es Bundestag-választás után rekordhosszú ideig, 172 napig tartott a kormányalakítás. Ezúttal nagyjából 70-75 napig tarthat a folyamat, ha a közös kormányzásra készülő pártoknak sikerül tartaniuk a menetrendet.

Címlapfotó:  Annalena Baerbock és Robert Habeck, a német Zöldek társelnökei; Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje, valamint Christian Lindner, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke a pártok közötti koalíciós megállapodás bejelentésére érkezik Berlinben 2021. november 24-én (Fotó: Markus Schreiber

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még