logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Volt Brexit-főtárgyaló: „A bevándorlás kicsúszott a kezünkből”

Franciaország elveszítette az ellenőrzést a bevándorlás felett és az országban a büntetlenség érzése uralkodott el Michel Barnier francia elnökjelölt-aspiráns, az Európai Unió volt Brexit-főtárgyalója szerint. A mérsékelt jobbközép politikus  elutasította azt a feltételezést, hogy konzervatív szavazókat szeretne visszahódítani a radikális jobboldali Marine Le Pen és Eric Zemmour táborából. „Az ország problémáival foglalkozom” – mondta egy interjúban.

A francia politikus, aki ötödmagával verseng a jobbközép Köztárságiak (LP) párt elnökjelöltségéért a 2022. évi választásokon, a Reuters brit hírügynökségnek kedd este adott interjújában sajnálkozott amiatt, hogy Franciaország „nagyot hanyatlott”. Úgy vélekedett, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök vezetői stílusa túlságosan arrogáns és egyetlen célt tart szem előtt, ezzel pedig szítja a megosztottságot.

„A bevándorlás kicsúszott a kezünkből” – fogalmazott a politikus. „Már nincs garancia a biztonságunkra. Büntetlenség és bizonytalanság érzése uralkodik szerte az országban” – tette hozzá.

Barnier szerint bevándorlási moratóriumot kellene elrendelni, amíg rögzítik a jelenleg bizonytalan migrációs szabályokat az EU-ban, illetve Franciaországban.

A politikus katonákat szeretne járőröztetni egyes településeken, ahol a rendőrség kezéből kicsúszott az ellenőrzés, és népszavazást szorgalmaz a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetésére.

A mérsékelt jobbközép politikus elutasította azt a feltételezést, hogy konzervatív szavazókat szeretne visszahódítani a radikális jobboldali Marine Le Pen és Eric Zemmour táborából.

„Az ország problémáival foglalkozom” – jelentette ki Barnier.

Macron kormánya elutasította azt a vádat, hogy elveszítette az ellenőrzést a Franciaországban érkező külföldiek száma felett. Az INSEE hivatalos statisztikai hivatal szerint azonban jelentősen növekszik a bevándorlók száma, már a 2000-es évek elejétől.

Az INSEE hivatalos adatai szerint

tavaly 272 ezer migráns érkezett Franciaország területére, míg 2016-ban, a szocialista Francois Hollande elnökségének utolsó évében 259 ezer, a konzervatív Nicolas Sarkozy elnöksége idején, 2010-ben pedig 211 ezer.

A Köztársaságiak népszerűségi listáját Xavier Bertrand, az Hauts-de-France régió regionális tanácsának elnöke és Valérie Pécresse, az Ile-de-France régió regionális tanácsának elnöke vezeti, de a Reuters szerint Michel Barnier is esélyes lehet.

A párt elnökjelölt-aspiránsai kijelentették, bárkit támogatnak, aki megnyeri a jövő heti előválasztást. A szavazni kívánó regisztráltak száma megkettőződött az elmúlt hetekben és megközelíti az 150 ezret.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még